Eva Vondráková v Automatkách: Nepořádek je daň za samostatné a tvořivé dítě

16. září 2015

Britská psycholožka Joan Freeman, která se celoživotně věnovala výzkumu nadaných dětí, zjistila, že potenciálně nadaných dětí, které by mohly vyniknout, kdyby k tomu měly podmínky, je 20–25 %. My se věnujeme zhruba jedné desetině, což znamená, že devět desetin dětí zanedbáváme. O tom, jak poznat nadané dítě a jak k dětem nejen nadaným přistupovat, přišla do Automatek hovořit spoluzakladatelka Mensa gymnázia a předsedkyně Společnosti pro talent a nadání PhDr. Eva Vondráková.

„Ne všechny nadané děti tak vypadají a ne všechny děti, které vypadají jako nadané, takové opravdu jsou. Prostě jsou to děti, které vynikají, nebo mají potenciál, aby někdy v nějaké oblasti vynikly. Většinou jsou to ty děti, které daleko dřív mluví, čtou, ptají se, mají bohatší slovník a složitější vyjadřování. Někdy ale začnou mluvit až po třetím roce věku, vypadají předtím jako hendikepované a potom začnou mluvit ve větách,“ říká a dodává: „Einstein prý dlouho nemluvil a potom řekl, že ta polévka je málo slaná.“

Podle Evy Vondrákové může i nadané dítě mluvit, pouze když má adekvátní odezvu. Bohatý slovník se odvíjí od toho, že dítě slova slyší, že na něj někdo mluví, že na něj má někdo čas. „Mám zkušenosti i s dětmi z kojeneckých ústavů a dětských domovů, které byly po všech stránkách vývojově v pořádku, ale nemluvily, protože neměly toho svého dospěláka. A i proto se mi nelíbí, jak se dnes propaguje, aby se co nejmenší děti dávaly do jeslí a školek. I ti takzvaní odborníci, kteří toto doporučují, se hluboce mýlí. Pro děti do tří let není kolektiv kolektivem, ale kolekcí. Vnímají tedy další děti jako věci, ne jako partnery pro hru.“

Vondráková také zmiňuje: „Pokud máte malé dítě a chcete-li podporovat jeho tvořivost, nebudete mít dokonale uklizeno. Občas něco zničí, znečistí, ale to je daň za to, že dítě bude samostatné a tvořivé.“

„Základem ale je připravit dítěti klidné prostředí. A musí se cítit dobře i rodiče, zejména matka. Matka musí cítit, že má někoho, na koho se může spolehnout. Že má partnera, kterému bude plně důvěřovat. Dnešní trend tzv. přátel, kdy má matka přítele, a ne manžela, není pro dítě moc dobrý,“ říká Eva Vondráková.

03464078.jpeg

V Česku se před čtyřmi lety konala bienální konference Světové rady pro nadané a talentované děti. Zatím poprvé a jedinkrát v postkomunistické zemi. To může ukazovat na fakt, že na takové děti naše společnost nedokáže příliš pružně reagovat.

„Řeknu vám jeden z příběhů, které mi píšou rodiče z celé republiky. Rodiče chlapečka, který uměl číst a psát, chtěli o nadání svého chlapce mluvit na začátku první třídy s vyučující. A paní učitelka jim řekla, aby se nebáli, že se to do roka srovná,“ popisuje Vondráková.

Společnost pro talent a nadání pořádá pravidelné Kluby rodičů, jichž se mohou zúčastnit nejen rodiče nadaných dětí. Nejbližší proběhne 1. října (více info najdete tady). Tématem jednoho z nich bude „etické dvanáctero charakteristiky vyvážené osobnosti“.

Poslechněte si celý rozhovor v Automatkách a dozvíte se něco o dostupné literatuře pro rodiče nadaných dětí, ale také příběhy z praxe nejen talentovaných dětí.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.