Existují i developeři, kterým nejde jen o zisk? Architekti Machar&Teichman prý takové znají

5. duben 2023

Základem dobrého bytu je kvalitní dispozice, na ní se nedá šetřit, říkají Pavel Machar a Radek Teichman. Navrhli už přes tři sta bytů a vždycky se snažili „vyjít z toho se ctí.“

Jak vypadá dobrá dispozice bytu? Vstupní hala, z ní vstup do veřejné části bytu a vzadu ložnice. „Nemá to být tak, že procházím kolem ložnic a všech skladových prostor, až se dostanu do obýváku,“ říká Radek Teichman. Snaží se také minimalizovat chodby a dělat rozumně velké obýváky. Kolik to je čtverečných metrů? Jak vypadá „drahý, ale blbý byt“? A kdo je podle architektů „hodný developer“?

Studio Machar&Teichman navrhlo také řadu venkovských domů, takže jsme se v tomto díle Bourání zaměřili i na chalupy a stodoly. Společně jsme probrali také ostrov Zanzibar, neboť tam studio Machar&Teichman projektovalo tropický resort. Jaké má vypadat nová architektura na vesnici? A jak v tropech? „Je to vlastně stejné,“ říkají architekti a smějí se, ale myslí to částečně vážně. Důležitý je podle nich kontext. Jak se jim povedlo navázat na chýše na Zanzibaru?

Architekti Pavel Machar a Radek Teichman vezmou fanoušky Bourání také na komentovanou prohlídku bytového komplexu Sakura v pražských Košířích, který navrhli. Sraz je 12. dubna v 18 hodin – podrobné instrukce najdete na stránkách Centra architektury a městského plánování CAMP, které akci pořádá spolu s Bouráním.

S architekty Pavlem Macharem a Radkem Teichmanem o bytech, domech a tropech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka