Five Seconds to Leave v Echu: nová deska je hodně osobní záležitost

Je to zhruba deset let, co v Jindřichově Hradci vznikli, o tři roky méně uplynuly od jejich debutu. Teď se trio Five Seconds to Leave, které jsme v minulých letech registrovali též v sestavě emocionálních a aktuálně spících Nod Nod, konečně vrací – a je po mnoha stránkách jinou kapelou.

Ta nejmarkantnější změna spočívá samozřejmě v tom, že do druhdy výhradně instrumentální hudby vstoupily texty a zpěv, tento posun je ale až důsledkem nutkání revidovat dosavadní postupy, které se pro jednotlivé členy staly víceméně předvídatelnými, a tudíž nezajímavými. Nina Who Wasn’t je výrazným comebackem kapely, která nikdy tak docela neodešla, ale nyní je zpět takřka znovuzrozená.

„Ze starých nápadů je tam možná jeden,“ říkají Hromy, Víťa a Vašek a přiznávají, že „nové jiskření bylo třeba“. Hutné postmetalové skladby, jakými se Five Seconds to Leave ponejvíc zapsali, už se totiž vyčerpaly. A tak přichází s deskou výrazně emocionálnější, setrvale hutnou, ale taky o chlup optimističtější. A zejména osobní. „Nejlepší je, když zároveň vzniknou text a hudba,“ říká jeden z vokalistů a zároveň kytarista Vašek, který některé z nápadů zprvu odkládal s tím, že mu pro kapelu nepřišly vhodné – dokud nebyl svými spoluhráči vyveden z omylu.

„Není třeba chrlit další a další desky,“ říká trojice k šesti letům, které uplynuly od jejího posledního releasu, jímž byl split se spřízněnými Esazlesa. Nyní se Five Seconds to Leave vrací, první koncert k nové desce proběhne 30. dubna v Táboře, digitální release alba Nina Who Wasn’t je plánován na podobný čas, vinyl bude následovat. Poslechněte si celý rozhovor!

Playlist:
Five Seconds to Leave – No Place Like Home
Chelsea Wolfe – Spun
Five Seconds to Leave – I Will Not
Esben and the Witch – Marching Song
Tarantula Hawk – 02
Converge – All We Love We Leave Behind
Howling Sycamore – Upended

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.