Fungují potravinové doplňky? Terapie není jen dosypávání serotoninu, i přírodní léčba může zabrat

18. duben 2023

„Léky prochází celou řadou náročných testů, potravinový doplněk musí být jen nezávadný,“ říká pro Balanc psychiatr a psychoterapeut Vít Knop. Trh s doplňky potravy je obrovský, řada z nich slibuje zázračné účinky. Lidé je používají také k podpoře duševního zdraví, dokonce i k léčbě úzkostí nebo deprese. Fungují lépe, stejně nebo hůře něž léky? Jaká mají rizika a kdy je lepší zvolit běžné léky?

„Pokud má psychiatr zkušenosti a přehled, tak se souhlasem klienta může nasadit i potravinové doplňky.“ Pro některé jsou potravinové doplňky cesta k lékům. Mohou se bát, že když jim doktor doporučí prášky, tak už je to s nimi vážné a bojí se. Strach u doplňků může být menší. Někdy skutečně fungují a stačí, když se po omezenou dobu užívají. Jiní klienti a klientky po zkušenosti se suplementy pak svolí k nasazení tradiční farmakologické léčbě.

Čtěte také

„Látky sice pochází z přírody, ale tak či onak musí interagovat s mozkem.“ Potravinové doplňky jsou často směsí účinných látek, molekul. Jejich kombinace může efekt zesilovat, zeslabovat nebo vyvolávat vedlejší účinky. Na výrobu nejsou tak přísná kritéria jako pro léky, proto se jejich kvalita může lišit. Záleží třeba i na tom, zda se rostlina pěstuje na více slunném místě, jak a v čem se zpracovává a převáží. Výrobce nemusí garantovat přesné množství účinné látky.

Někdy si lidé sami nasazují podporu doplňky, když s nimi mají předchozí zkušenosti. Třeba na sezónní pokles nálady, zejména na podzim a v zimě. Potravinové doplňky se ale podle příbalových letáků mají užívat jen omezenou dobu. Tělo je chytré a zaznamená-li přebytek některých látek, začne se jich zbavovat. To se může obrátit i proti nám. Když přestaneme doplněk tělu dodávat, stále bude mít zásoby na jeho odbourání. To může vést k poklesu nálady nebo jiným obtížím.

Poslechněte si celý rozhovor na téma potravinové doplňky a duševní zdraví.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.