Gamescom je oslavou her i nekonečnou frontou. Nejzajímavější atrakce schovává za zavřenými dveřmi

1. září 2023

Šárka se vrátila z největší herní výstavy Gamescom 2023, která se každoročně koná v německém Kolíně nad Rýnem, kam láká statisíce zájemců o videohry, cosplay i herní průmysl jako takový. Hráči a hráčky si na ní letos mohli vyzkoušet nadcházející tituly jako Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, Stalker 2 nebo Black Myth: Wukong, ty nejzajímavější hry se ale schovávaly v zákulisí, nebo dokonce mimo prostory samotného výstaviště.

Letošní ročník Gamescomu, který kolínské výstaviště hostil mezi 23. až 27. srpnem, přilákal přes 320 tisíc návštěvníků. Pětidenní výstavu zahájil o den dřív veterán herních moderátorů, Geoff Keighley, se zahajovací show Opening Night Live. Během té se ukázaly zejména upoutávky na nadcházející podzimní tituly a minimálně Jardu absence překvapení zvládla téměř ukolébat ke spánku, až propásl méně nápadné nezávislé hry její druhé poloviny, v čele s komediální adventurou Thank Goodness You’re Here!

Šárka se nicméně vydala přímo do Kolína, ale přiznává, že by na Gamescom z pozice běžného návštěvníka bez novinářské vstupenky nejspíš nevyrazila. Bez smluvených schůzek v méně pompézních stáncích se totiž největší evropská herní akce snadno promění v únavný výlet, kde je potřeba vystát několikahodinovou frontu na 15minutové demo hry, která vychází klidně i za méně než dva měsíce.

Třeba survival horor Alan Wake 2 si nakonec nemohli zahrát ani novináři, místo toho ale měli možnost zhlédnout v kině 40 minut záběrů z hraní za zkoušeného spisovatele. S hratelnou ukázkou naopak vyrukovala třeba 2,5D skákačka Prince of Persia: The Lost Crown, která navzdory očekáváním dobře běží i na Switchi, nebo budovatelská strategie Cities: Skylines 2, jejíž pozvolná evoluce se ale jen špatně prezentuje ve vyhrazeném čase.

Gamescom svou opětovnou rekordní účastí hravě dokazuje, že herním výstavám navzdory všem překážkám ani zdaleka neodzvonilo, i když jsou jejich fyzické návštěvy poněkud náročné.

Jak snadné je v Kolíně narazit během Gamescomu na ikony herního vývoje? Převezme evropská výstava žezlo nejdůležitějšího herního svátku po zaniklé E3? Anebo ho už stihla převzít? Poslechněte si Quest o tom, jestli dnešní svět ještě potřebuje herní výstavy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.