Generace na rozcestí: Alternativní cestovky

27. květen 2012

Když přijedete do zahraniční metropole, není těžké najít cestu k nejznámějším památkám. Málokdo vám ale poví, jak místní opravdu žijí, co je trápí a co ve svém rodném městě považují za největší absurdity.

V Bělehradě takovou možnost máte – tamní studenti z organizace Belgrade Alternative Guide vám ukážou své město tak, jak ho nikdy nepoznáte s profesionálními průvodci.
Také v Česku existuje cestovní kancelář, jejímž původním cílem nebyl zisk, ale spíš snaha ukázat veřejnosti, že si nemusí nechat všechno líbit. A tak vznikla cestovní kancelář Corrupt Tour.

Martin Dorazín: Levně a zajímavě po Bělehradu
Prohlídku Bělehradu musíme začít ranní kávou v bufetu fakulty architektury. Kafe tu totiž stojí 40 dinárů, asi půl eura. Filip, Vuk a spol. znají místa, která byste v Lonely Planet hledali marně: „Více než dvoumilionový Bělehrad nemá metro, ale má jednu stanici metra. To je světový unikát.“ Eskalátory sice nefungují, ale studenti si pochvalují, že tady nikdy není nával a nemusí se platit lístek. To, co vypadá jako metro, je ve skutečnosti příměstský vlak do sousedního Pančeva.

Studenti na internetu nabízejí různé poznávací okruhy – Bělehrad zednářský, Bělehrad islámský nebo nejpopulárnější Noční město – s dobrodružným výletem po klubech a legendárních bělehradských hausbótech. Peníze za to neberou, nebo jen tolik, kolik jim kdo dá. Proč tedy vlastně provázejí cizince? Důvody se dozvíte v reportáži Martina Dorazína.

Robert Candra: Netradiční varianta turismu v Praze a okolí
První zastávka cesty za třemi pražskými korupčními „nej“ je přímo v centru města. Průvodkyně Corrupt Tour vede klienty do nitra Škodova paláce, jednoho ze sídel pražského magistrátu. Výklad o projektu Opencard a o okolnostech nájmu budovy poslouchá zhruba dvacítka účastníků. Drtivá většina z nich jsou očividně novináři s kamerami, foťáky, mikrofony a poznámkovými bloky, kteří si zakoupili „novinářský lístek“. Tyto poněkud neobvyklé okolnosti ale k neobvyklé cestovce vlastně logicky patří.

02638529_6.jpeg

„První idea byla s průvodcem. Bavilo mě, že někudy provádí, něco o tom vypráví. Podle mě je průvodce jediný člověk v našem veřejném prostoru, který neříká ,údajně‘. Bavila mě ta zvláštní neutralita,“ vysvětluje zrod Corrupt Tour její ředitel Petr Šourek. „A pak teprve přišel nápad – proč to nepostavit jako byznys? Udělat to jako cestovní agenturu, vždyť to nemusí vydělávat tolik peněz. A ukázalo se, že jsem na takovou ptákovinu přišel první na světě.“



Corrupt Tour přes zdánlivé náležitosti běžné komerční cestovní kanceláře neskrývá určitý aktivistický přístup. S nadsázkou a ironií upozorňuje na osoby, společnosti a místa spojená s podezřením z korupce. Odpovědi na to, na jaká další místa zájezd zavítá a jestli organizátoři uvažují i o mimopražských destinacích, najdete v reportáži Roberta Candry.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: mdo , Robert Candra
Spustit audio