Generační střet starého komunisty a mladé studentky v novém audiodokumentu

29. listopad 2017

„Já jsem komunista, byl jsem jím a budu. Já se nepřevlékám...,“ říká hrdě hlavní postava nového audiodokumentu Pan Koláček z cukrárny. Jeho autorka, studentka Silvie Čechová, za panem Koláčkem vyráží na návštěvu k němu domů a s generačním odstupem desítek let se snaží porozumět postojům a názorům kovaného komunisty. Příběh o hledání pochopení a odpuštění má nečekané rozuzlení. Konflikt, který visí ve vzduchu, přijde ze strany, odkud ho Silvie vůbec nečekala.

Pan Koláček není na první pohled ničím výrazný. Obyčejný důchodce, dalo by se říct. Chodí na procházky se svojí fenkou Amurou, která je skoro slepá, protože se jí stářím na oku vytvořil zákal. Občas si spolu zajdou do cukrárny, kde si on dává tureckou kávu a buď žloutkový věneček, nebo špičku, donese si noviny a čte. Fenka dostane misku s vodou a spokojeně se mu schoulí pod stolem k nohám. Když se ale zaměříte na detaily, neunikne vám zelený baret s rudou hvězdou a taky to, že noviny, které čte, jsou psané v azbuce.

Berka se rozhodl zemřít. Pusťte si audiodokument o zodpovědnosti za vlastní život a smrt

Osoba - postava

„Když přemýšlím, co tady po mě zůstane, napadá mě paralela se zabíjením ovcí. Co po nich zůstane? Maso, kosti. Nemyslím, že něco víc,“ zamýšlí se nad svou plánovanou smrtí hlavní hrdina nového dokumentu Berka se rozhodl zemřít. Osmačtyřicetiletý podnikatel v oblasti IT publikoval na jaře letošního roku na svém facebookovém profilu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč si chystá vzít život. Audiodokument o něm natočila Martina Pouchlá.

Silvie Čechová je studentka třetího ročníku rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na brněnské JAMU a přivydělává si jako servírka v malé cukrárně ve městečku, kde se narodila a kam chodí z vedlejší vesnice na kávu a zákusek pan Koláček. Tam se seznámili.

Silvie komunistka není. Můžou si spolu porozumět? Když dostává pozvání na jeho oslavu sedmdesátých pátých narozenin, všechno se najednou komplikuje. Současnost a minulost se nečekaně prolíná. Audiodokument Pan Koláček z cukrárny Silvie Čechové si můžete poslechnout zde.

Autorka: Silvie Čechová
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Dominik Budil

autor: Silvie Čechová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.