Globalizovaný modeling: Více konkurence a méně peněz

20. říjen 2015

Jak proměňuje globální byznys a internet svět současného modelingu? Jak se vyvíjí ideál krásy, jaké tváře a proporce jsou žádané a v jakém věku jsou dnes modelky „staré“? O tom je Modeschau s Martinem Brátem, headbookerem Czechoslovak Models, Ivou Kubelkovou, patronkou soutěže Česká Miss, a s Danielem Chodusovem, zakladatelem módního a modelingového online magazínu MDLS.cz.

Svět propojený internetem, levná doprava a globální byznys – to jsou faktory, které v posledních letech zásadně proměnily řadu průmyslových odvětví a nevyhnuly se ani módě. Za prvním rozhovorem jsem zamířila do jedné z největších českých agentur. Headbooker Czechoslovak Models Martin Brát se pohybuje ve světě mezinárodního modelingového byznysu. Propojuje české a slovenské modelky s klienty v Asii, Evropě a Americe. Jeho hlas v modelingových soutěžích jako Czechoslovak Topmodel rozhoduje o tom, které z tisíců tváří mají potenciál uspět v tvrdé mezinárodní konkurenci.

„Sleduji vývoj, který je trochu znepokojivý. Kvůli internetu a levným letenkám se svět modelingu proti 80. a 90. letům neskutečně proměnil. Dnes si dívka udělá pár fotek a video na telefon někde na Sibiři a za tři dny může pracovat v New Yorku, protože si ji na základě těchto materiálů klient vezme a není pro něj tak drahé ji přepravit. V 80., 90. letech se většinou braly modelky v daném městě a dovážely se jen hvězdy. Dnes můžete na jedno místo na prestižní přehlídce mít 10 stejně dobrých dívek z celého světa.“

Poslechněte si, proč dnes dívky začínají s modelingem už ve třinácti a jaká je jejich obvyklá kariéra. Kdy jsou „staré“ pro Asii a za jakých okolností mohou v Evropě a Americe fungovat i po šestadvaceti? Jak z rozhovoru vyplývá, mediální tlak na ústup od příliš štíhlých dívek se zatím míjí účinkem, pro přehlídky předních světových značek musí mít dívky velikosti 32–36, 38 si může dovolit jen celebrita.

Jak vyplývá z rozhovoru s Martinem Brátem, krásu modelek na světových módních molech ocení málokterý laik. Všeobecné představě o kráse vychází vstříc spíše jiná modelkovská disciplína: soutěže Miss. O tom, jaké dívky mají v dnešní době šanci zaujmout v České Miss a co jim vítězná korunka může přinést, jsem mluvila s Ivou Kubelkovou, patronkou soutěže Česká Miss, které se podle všeho trendy světového modelingu nijak nedotýkají: „Dívky do soutěže krásy Česká Miss jsou stále stejné. Musí jim být více než 18 let a musí mít chuť a ambici uchopit svůj život jiným způsobem, než byly do té doby zvyklé.“

Na finalistky soutěží krásy jsou kladena jiná kritéria než na modelky, které míří na mola světových fashion weeků. Vyžaduje se hlavně klasická krása a zdravý vzhled, velikost 38 není problém a není stanovený ani výškový limit. „Není to tak krutý svět jako ten modelingový. Dívky se často angažují v různých charitativních projektech, uplatňují se jako moderátorky v médiích, jsou oslovovány pro práci v divadlech a podobně. Všech deset finalistek má velkou šanci uspět v dalších oborech.“ Do jakého věku může podle Ivy Kubelkové vítězka Miss ze své korunky těžit? Poslechněte si v rozhovoru s Ivou Kubelkovou.

O srovnání české modelingové scény se zahraniční jsem poprosila Daniela Chodusova, zakladatele módního a modelingového webu MDLS.cz. „Česká modelingová scéna je stavěná na celebritách. Český modelingový trh v podstatě neexistuje, většinou tu jde o neplacenou práci a nevidím žádnou vůli to změnit.“ Světové trendy k nám doráží s několikaletým zpožděním, jako například preference zvláštně vypadajících dívek, tzv. UFO modelek. „Jde o dívky, které působí jako mimozemšťanky nebo panenky. Ve světě už tento trend ustupuje, teď už se zase vrací dívky s ženštějšími rysy a tvary.“

Podobně jako Martin Brát ani Daniel Chodusov nevnímá, že by mediální tlak na zdravější proporce a dospělejší věk modelek měl nějaký vliv na realitu modelingového trhu. „Lidé z branže prostě nemají zájem vidět věci na dívkách kypřejších tvarů. Co se týče věku, ačkoliv se stanovuje minimální věk, i v Paříži na přehlídkách největších světových značek se můžeme setkat s falšováním dat narození, aby se příliš mladé dívky vešly do oficiálně deklarovaného limitu.“ Poslechněte si rozhovor s Danielem Chodusovem.

03499290.jpeg

Z rozhovorů s insidery modelingového světa vyplývá několik zajímavých faktů o vlivu globalizace nejen na modelingový svět. Modelka dnes musí být velmi mladá a připravená už třeba ve třinácti letech odjet za prací na druhý konec světa. Nejvíce žádanému teenage věku odpovídají i očekávané proporce, velikosti 32–36 se většinou se zdravě vypadajícím a fungujícím dospělým ženským tělem vylučují.

Ačkoliv na jedné straně internet a levná doprava mohou pomoci ke kariéře dívce, která by v 90. letech zůstala neobjevená v zapadlé vesnici, její dnešní snová kariéra bude mít s velkou pravděpodobností jepičí život. Po dvou až třech sezonách už se na její místo budou tlačit spousty dalších nových tváří, připravených pracovat ještě za méně peněz, než kolik stačilo jí. Pokud chce zůstat relevantní delší dobu, musí se stát celebritou. Vybojovat si svoje hvězdné místo mezi top instagramovými účty slavných hereček, zpěvaček a osobností z celého světa ale dokáže jen opravdu výjimečná tvář a osobnost.

Playlist:
Maddela – Subway (High Chai)
Epicure – Downtown Jive (Cosmonostro)
World Champion – Avocado Galaxy (Future Classic)
Thaiboy Digital – Visa (Shield Gang)
Angel–Ho – Removals (Halcyon Veil)
RAP/RAP/RAP – Ralph Lauren (AVNL Records)
Anti Antidote – Grovestreet (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.