Grundfunk pozve nejen na předvánoční koncerty

9. prosinec 2011

Předvánoční čas je jako každoročně doslova napěchován koncerty všech hudebních těles, co chtějí něco znamenat, a nejinak je tomu v soul/jazz/funkových vodách.

Protože jsme poslední dobou především představovali novinky na poli studiových nahrávek, vrhneme se tentokrát na pozvánky na živá hraní. Top Dream Company, Erika Fečová, Monkey Business, Dan Bárta & Illustratosphere & Epoque Quartet nebo Freak Power. Ti všichni a mnozí další si na týden naplánovali, že potěší své posluchače, a u nás se dozvíte ono důležité kde, kdy a s jakým programem.

A začneme hned od pondělí, kdy se uskuteční jedna mimořádná akce, kterou má na svědomí Český národní symfonický orchestr. Díky němu se do Prahy chystá věhlasný hudební skladatel Lalo Schifrin, který zde v premiéře provede poctu českému trumpetistovi Janu Hasenöhrlovi v podání Koncertu pro trubku a orchestr. Lalo Schifrina si přiblížíme v rubrice Groove Window a ti z vás, kterým výše zmíněný koncert nevoní a raději se vydají o několik dní později do kina na již čtvrtý díl filmové série Mission: Impossible, budou možná překvapeni, až v titulcích k filmu Schifrinovo jméno také objeví. Právě on totiž napsal úplně prapůvodní hlavní hudební téma k tomuto dříve seriálu a nyní filmové sérii. Pochopitelně nejen k ní, ale k dalším desítkám filmů, z nichž známější klenoty jsou například ty ze série
Drsný Harry.



Seznámíme vás také s výběrem funky skladeb z období nejdůležitějších okamžiků v afroamerické hudbě, které vyšly postupně na kompilacích Stand Up & Be Counted vol. 1 a 2! Výběr je velký a sdružuje řadu silných kousků, některé známé, některé temné, které se zabývají změnou politiky v černé Americe na konci 60. let. V neděli tedy zazní pár skvělých skladeb, ve kterých najdete silné politické prohlášení a velkou dávku funku a soulu!

Tradiční migrénou bohů vás v neděli od 22 hodin na Radiu Wave provedou DJ Maceo a Viktor Mašát. Těšte se na funk, soul, groove a jazz.


autoři: Viktor Mašát , Maceo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.