HaDivadlo v Praze

21. červen 2011

Brněnské HaDivadlo přiváží tento týden do Prahy dvě inscenace. Ucho podle stejnojmenného legendárního filmu a Všichni jsme Marlene Dietrich aneb Studie Odyssea.

Ucho se bude hrát 22. června 2011 v jedinečných kulisách Slavnostní síně Národního památníku na Vítkově. O dva dny později, v pátek 24. června 2011, proběhne v Divadle Archa pražská premiéra nové autorské inscenace HaDivadla a režijního tandemu SKUTR Všichni jsme Marlene Dietrich aneb Studie Odyssea. O obou inscenacích jsme mluvili v Odpolední session s dramaturgem HaDivadla Janem Havlice a Lukášem Trpišovským za SKUTR. Poslechněte si záznam živého vysílání.

Odkazy: Všichni jsme Marlene Dietrich na programu Archy HaDivadlo

Anotace představení:

Vůbec poprvé může divák na jevišti vidět Ucho, divadelní hru, kterou podle sejnojmenného filmového scénáře svého otce Jan Procházky napsala Lenka Procházková. Legendární film Karla Kachyni se natáčel v roce 1969, na začátku roku následujícího ale cenzura z pochopitelných důvodů nedovolila jeho promítání - film totiž bez náznaků, zbytečných metafor a nicneříkajících paralel zcela jasně a přímo pojmenovává a odhaluje praktiky komunistického režimu v 50. letech. Ucho zároveň není jen pouhou politickou hříčkou - je také obrazem dvou lidí, muže a ženy, kteří se každý jinak a po svém kácí, ohýbají a jinak deformují pod tíhou moci.

02369780.jpeg

Všichni jsme Marlene Dietrich aneb Studie Odyssea je první prací významných tvůrců mladší divadelní generace v Brně. Režijní tandem SKUTR pracuje originálním a v kontextu českého divadla ojedinělým způsobem, kombinuje tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk a vždy vychází z inspirace určitým tématem a lidmi, kteří na něm pracují. Jejich představení se pravidelně zúčastňují mezinárodních divadelních festivalů po celém světě, mimo jiné prestižního festivalu Fringe v Edinburku, a například představení La Putyka reprezentovalo současné české divadelní umění na Světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.