Hergot!: Hospodin je největší umělec, říkají organizátorky festivalu Take Care

26. srpen 2018

U františkánů v centru Prahy se dějí věci. Ve společné péči mnišského řádu a ekumenického spolku Umělecká platforma Karavana odstartoval první ročník festivalu Take Care. Jde o festival zaměřený v první řadě na současné výtvarné umění – konkrétně ovšem na výtvarné umění křesťanské a nějakým způsobem spojené s tématikou vztahu k životnímu prostředí a přírodě.

Festival vrcholí 1. září, což je termín, na který papež František vyhlásil Světový den modliteb za péči o stvoření. Ve spolku Karavana to vyhodnotili jako vhodnou příležitost takto orientovaný festival uspořádat.

Jak o samotném festivalu, tak o konceptu a aktivitách Karavany, v Hergot!u hovoří Marie Dvořáková a Šárka Telecká. Vysvětlují, že Karavana vznikla z touhy křesťansky orientovaných umělců a umělkyň se společně setkávat a tvořit. Marie Dvořáková říká, že v uměleckém prostředí není křesťanství v kurzu a v křesťanských kruzích se naopak lidé často negativně vztahují k umění. „Hospodin je přitom největší umělec," říká Marie.

Tato touha po společenství a prostoru, kde lidé sdílejí křesťanskou víru a nadšení pro současné umění, nakonec vyústila také ve festival Take Care. Spolupráci s řádem františkánů si Marie a Šárka nemohou vynachválit. Šárka – která je kurátorkou jedné ze dvou výstav, jež tvoří základ celého festivalu – ale zároveň říká, že jí práci ztěžovala jedna podmínka, se kterou františkáni přišli: všichni zastoupení umělci a umělkyně musejí mít pozitivní vztah ke křesťanství a křesťanským hodnotám. Původní záměr byl přitom „pouze" důraz na onu péči o stvoření, která dobře funguje i bez křesťanství. Šárka Telecká měla ale také podmínku: vystavovat se bude jen kvalitní současné umění, které by obstálo i v galeriích a muzeích neohraničených nábožensky. 

A výsledek? Na ten se můžete přijít podívat až do 2. září do ambitu františkánského kláštera a přilehlé františkánské zahrady. Po celou dobu konání výstavy také probíhá doprovodný program v podobě přednášek, divadelních představení, performancí, workshopů, koncertů nebo autorských čtení. 

Pusťte si celý pořad a v rozhovoru se dozvíte i to, jaké zajímavosti na vás na výstavách čekají!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.