Hergot!: Kruhy kolem Karla Vepřeka

13. říjen 2013

V čerstvém Hergot!u dávají Dominik Čejka, Petr Wagner a Jan Škrob zcela nepokrytě průchod své zálibě v cyklení situací. Posuďte sami: rozhodli se udělat náboženský pořad o náboženských pořadech, ve zprávách se vracejí k událostem starým několik týdnů (Konvokace národů), desetiletí (proces se strůjcem genocidy na bangladéšských hinduistech na počátku 70. let), ba dokonce staletí (výročí Milánského ediktu).

Na závěr, ještě před zacykleným rozloučením („Pán Bůh je Pán“), zařazují po svém rozhovoru s Karlem (Vepřekem) část archivního rozhovoru Karla s Karlem (Krylem). Ten jediný se ve dvacet let staré nahrávce v kruhu překvapivě vůbec nemotá – jeho slova o potřebě chránit demokracii znějí celkem současně.

Ale vážně – Dominik, Petr i Jan už delší dobu cítí potřebu vyzpovídat někoho, kdo po takzvané sametové revoluci stál u počátků náboženského vysílání na veřejnoprávních rozhlasových stanicích. Karel Vepřek, který se takovým věcem začal věnovat už v roce 1992, je sice spíše zvyklý ptát se jiných a sám spíše naslouchat, kvůli Hergot!u byl ale ochoten přistoupit na trik s obracením rolí. Prozradí na sebe, co ho nejvíc baví, jakou vybírá do pořadů hudbu a s kým se mu za těch 21 let nejlépe povídalo.

Na jeho přání zazní v pořadu Joy Division a Lorde, které moderátoři doplnili ještě o Atmospherics, TV on the Radio a zhudebněnou rozjímavou báseň Bohuslava Reynka, kterou má na svědomí právě Karel.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.