Hergot!: Nekompromisní HC punk a pravoslaví není tak zvláštní kombinace

11. únor 2018

Pavel Milko je pravoslavný kněz, který ovšem zároveň platí za jednu ze zásadních postav HC punkové scény u nás. V osmdesátých a devadesátých letech byl jedním z průkopníků této hudby spojené s veganstvím, filosofií straight edge (úplné odmítnutí alkoholu a drog všeho druhu), ale také anarchismu – byl například jedním z lidí, kteří stáli u zrodu časopisu A-kontra.

K tomu, že je tato scéna často orientovaná silně antiklerikálně a protikřesťansky, Milko říká: „Myslím, že je zásadní rozdíl mezi českou a moravskou scénou. V silně ateistických severních Čechách byla i křesťanská víra projevem vzdoru.“ Pavel Milko rozhodně není z těch, kdo by se po obrácení ke křesťanství distancovali od svého předchozího života. Přestože říká, že jej punk v mnoha ohledech zklamal, uchovává si jeho kritičnost vůči světu, zůstává straight edge a vegan, a když má čas, pořád chodí na koncerty.

Víra je pro Milka něco, co se obtížně popisuje slovy. Jeho zásadní doporučení tedy zní: „Přijď se podívat na pravoslavné Velikonoce.“ Že nekompromisní HC punk a pravoslaví není tak zvláštní kombinace, jak by se mohlo zdát, dokládá Milko tím, že ví minimálně o dvou dalších českých pravoslavných duchovních, kteří z HC punkové scény vzešli. Sympatická je mu i scéna kolem amerického zinu Death to the World, na níž se setkává obojí. 

Zajímá vás víc? Pusťte si celý nový díl Hergotu!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.