Hergot! o šiítském islámu: Některé tradice připomínají křesťanské pašije

7. říjen 2018

Břetislav Tureček je jeden z nejznámějších českých novinářů působících na Blízkém východě. V pořadu Hergot! mluvil o šiítském islámu, spiritualitě v posvátném měsíce muharramu a sociopolitických problémech v tomto regionu.

Nedělní Hergot! měl tentokrát i výjimečné zpravodajské okénko, ozvláštnili jsme ho telefonátem až do Říma. Nemluvili jsme bohužel s papežem Františkem, ale za to nám telefon zvedla Layla Bartheldi z české ekumenické feministické skupiny RFK. Ta se zde účastnila konference katolických feministek Catholic Women Speak, která má být alternativou k probíhající biskupské synodě o mládeži. Vysvětlila nám, co se na konferenci děje a také proč se zúčastnila protestu proti tomu, že o mladých lidech v církvi svými hlasy rozhodují výhradně muži.

Slavnostní procesí ke svátku Ašura (Masouleh, Irán)

Tradiční hergot!ský rozhovor byl pak zaměřený na šiítský islám a s ním spojený posvátný měsíc muharram. Blízkovýchodní novinář a vysokoškolský pedagog Břetislav Tureček vysvětloval hlavní rozdíly mezi dvěma hlavními proudy islámu, většinovém sunnitském a menšinovém šiítském.  „Šiítský a sunnitský islám dlouho fungovaly vedle sebe. Velice jednoduše se to dá přirovnat ke katolickému a protestanskému křesťanství. Někdy mohou koexistovat bez problému, ale když je politická objednávka, náboženské odlišnosti mohou stát katalyzátorem sporu i válek,“ vysvětluje Tureček a dále podotýká, že tyto spory nejsou pouze v islámu, připomíná občanskou válku v 90. letech v Severním Irsku.

Muharram je první měsíc islámského kalendáře. Pro šiítský islám je jeden z nejdůležitějších svátků Ášúra, který se koná desátý den muharramu. Svátek připomíná bitvu u města Karbaly v dnešním Iráku, kde byl zabit třetí šiítský imám Hussajn. Součástí svátku jsou pak různé rituály a tradice, které tuto bitvu připomínají.  „V období moharramu se uskuteční velké smuteční pochody, bubnování, přehrávání scén, jak byl imám Hussajn zabit,“ doplňuje Tureček.

Jak se liší šiítský a sunnitský islám? Kde šiíté žijí? Kdo byl Hussajn? Co se stalo v muharramu a jaké jsou muharramská tradice? Na tyto otázky a ještě víc odpovídá novinář Břetislav Tureček. Pusťte si celý pořád.

autoři: Fatima Rahimi , Petr Wagner , Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.