Hergot! o skeptickém hnutí: Pseudověda, šarlatánství a kvantová tantra

8. říjen 2017

Na Evropském skeptickém kongresu byla v září novou prezidentkou Evropské rady skeptických organizací zvolena pětadvacetiletá Claire Klingenberg z Českého klubu skeptiků Sisyfos. Proč se skeptici a skeptičky takto sdružují a jaké je jádro jejich aktivit?

Česká veřejnost poměrně dobře zná každoroční anticeny Bludný balvan, které udílí právě Český klub skeptiků Sisyfos. Jejich smyslem je upozornit na aktivity jednotlivců i „družstev“ – tedy spolků a institucí – problematické z hlediska vědy a racionálního přístupu ke světu. Jedním z měřítek je přitom reálná škodlivost, třeba zdravotní. Jednou z možných námitek vůči těmto cenám je ovšem celkový výsměšný charakter, který brání dialogu, a nízká míra rozlišování mezi čistým nesmyslem a teoriemi třeba vědecky neprokazatelnými, ale ne nutně mylnými: jedním z laureátů anticeny je tak i Stanislav Grof se svou transpersonální psychologií.

Skeptické hnutí jako takové bojuje především proti různým formám alternativní medicíny, kterou hodnotí jako nebezpečnou, a snaží se potírat pověry a ezoterické praktiky, ale i zcela sekulární konspirační teorie. Co se týče vztahu k zavedeným náboženstvím a církvím, upozorňuje Claire Klingenberg na změnu posledních let: dříve patřilo k nepsaným pravidlům skeptického hnutí, že na tradiční církve se nesahá a jejich aktivity do hledáčku skeptiků a skeptiček nepatří. Dnes se ale skeptické hnutí pouští i do kritiky církví, a to především v oblasti vzdělávání. Především v některých zemích totiž církevní školy odmítají evoluční teorii, místo které vyučují kreacionismus.

 Sama Claire Klingenberg se zajímá o lidi, kteří tvrdí, že mají paranormální schopnosti. Říká přitom, že ji mrzí, že se nesetkala s člověkem, který by je skutečně měl. Když se například ztratí dítě, telefonují na policii věštci a věštkyně, kteří jsou přesvědčeni o tom, že vědí, kde dítě je... policie má povinnost místo prověřit. Kdyby tyto schopnosti byly reálné, říká Klingenberg, bylo by snadné děti najít a zachránit.

Claire Klingenberg z Českého klubu skeptiků Sisyfos

I proto se Claire Klingenberg angažuje v Paranormální výzvě – lidem, kteří komisi přesvědčí, že skutečně mají paranormální schopnosti, nabízí značnou finanční odměnu. Nikomu se to zatím nepodařilo – časté jsou například kouzelnické triky, které lidé předvádějí ve víře, že se jedná o skutečnou magii nebo působení božských sil. I proto v komisi nesmí chybět člověk, který má právě kouzelnické triky zvládnuté.

 Paranormální výzvu považuje Claire Klingenberg za jeden z potřebných kroků směrem k dialogu skeptiků a skeptiček s lidmi, kteří stojí na druhé straně pomyslné barikády. Jádrem jejich přesvědčení - které může být skutečně i zdraví škodlivé -- je totiž podle Klingenberg často třeba jen nedostatečné pochopení principů vědy nebo třeba těch kouzelnických triků.

 Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

 

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.