Hergot! Renegades: Exkomunikován od mormonů

10. říjen 2016

Náš volný seriál Renegades se věnuje lidem, kteří se rozhodli opustit svou církev nebo náboženskou tradici. V případě Jakuba Sobka, který přijal naše pozvání do osmého pokračování tohoto cyklu, je to ale trochu složitější. Jakub totiž svoje členství v Církvi Ježíše Krista svatých posledních dnů (čili v „hlavní“ mormonské církvi) neukončil z vlastní vůle. I když se jej, jak vypráví, vedení snažilo dotlačit k tomu, aby tiše odešel, Jakub tuto cestu odmítl a byl exkomunikován – vyvržen do vnější temnoty.

A proč se Jakub dostal s vedením církve do sporu? I když měl pochybností a výhrad víc, jablkem sváru se stala otázka svěcení žen. V Církvi Ježíše Krista svatých posledních dnů je totiž každý muž svěcen na kněze a později, s dalšími úrovněmi svěcení, získává přístup k dalším výsadám a zodpovědnostem. Ženám je oproti tomu vymezen poměrně úzký prostor, který se navíc ještě zužuje – zatímco ještě relativně nedávno si ženy mohly samy rozhodovat o tom, čím se budou zabývat v rámci svých setkávání nad duchovními texty, dnes jim i toto určují muži.

Jakubovi Sobkovi se tato situace nelíbila. Kromě moderního, feministického, rozměru mu šlo ještě o jednu věc: Joseph Smith, který Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů založil, totiž podle dobových zdrojů přistupoval k ženám daleko otevřeněji než se to děje dnes a sám ženy světil.

Tím se v příběhu Jakuba Sobka otevírá další velké téma. Neexistuje totiž jediná mormonská církev – byť ta největší za ni bývá obvykle považována – ale už bezprostředně po smrti Josepha Smithe v Americe vznikaly další. Jednu z nich, která se dnes jmenuje Community of Christ, dokonce založili manželka a syn Josepha Smithe. Právě k jejímu odkazu se dnes Jakub, který se mormonské víry nezřekl, hlásí. Community of Christ, která byla do roku 2001 známá jako Reorganizovaná církev Ježíše Krista svatých posledních dnů, se s původní mormonsku církví rozešla kvůli polygamii. I když ale „hlavní“ mormonská církev polygamii odmítla, zásadní rozdíly zůstaly. Community of Christ je totiž vysoce progresivní mimo jiné v otázce práv žen nebo LGBTQ lidí a od začátku světila kněze bez ohledu na barvu pleti, zatímco Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů upírala kněžství Afroameričanům až do roku 1978. Rozdílů tohoto typu je mezi oběma církvemi víc. Jakub Sobek v České republice založil Kristovo společenství, které se ke Community of Christ hlásí a má v plánu stát se její součástí.

03719659.gif

Pokud vás zaujal liberální mormonismus a možné strasti života v Církvi Ježíše Krista svatých posledních dnů, pusťte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.