Hergot!: S angolským rodákem a českým farářem Leonardem Tecou o křesťanství v Angole

12. květen 2017

Leonardo Teca je farář Českobratrské církve evangelické. Do Československa přišel v roce 1988 díky spolupráci mezi angolským a československým režimem. Studoval strojírenskou střední školu a po maturitě se rozhodl stát se farářem. Mluvili jsme s ním o jeho působeni v České republice i křesťanství v Angole, kde zhruba 80 % obyvatel tvoří praktikující křesťané. Náboženství je tu všudypřítomné a řídí všechny sféry života.

Zdejší křesťanství, dědictví koloniální minulosti, se od evropského v mnohém liší. Dříve tu existoval zejména animismus. Některé jeho prvky se dostaly i do křesťanství, například používání bubnů při bohoslužbách. Bubny jsou původně animistickým nástrojem, dnes se však používají i v kostele. Buben přináší temperament, nutí lidí k tanci. Je však jen jedním z mnoha specifik angolského křesťanství.

Některé církve v Angole jsou na pomezí křesťanství a původních náboženství, například Církve Svatého ducha. Animistické aktivity jsou v nich velmi časté. Jako příklad uvádí Leonardo vymítání duchů.

Ve srovnání s evropským křesťanstvím je africké křesťanství v mnoha věcech konzervativnější. Otázky týkající se sexuality, práva homosexuálů nebo zasvěcení žen nejsou v Angole zatím ani dostatečně prodiskutovány. Podle Leonarda Tecy se zdejší ve svých názorech většinou pouze utvrzují a nepřijímají nová stanoviska.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.