Hergot! s Blankou Knotkovou-Čapkovou: Indické ženy požadují v hinduismu rovnoprávnost

4. březen 2019

V posledních měsících se v Indii konají protesty, jejichž prostřednictvím se indické ženy dožadují rovnoprávnosti v náboženských záležitostech. Chtějí rovné zacházení v otázkách návštěvy hinduistických chrámů, do kterých je jim zapovězen vstup v takzvaném menstruačním věku. O indických emancipačních tendencích a o hinduismu a jeho propojení s nacionalismem jsme se v Hergot!u bavili s indoložkou Blankou Knotkovou-Čapkovou.

„Emancipační tendence v Indii v posledních několika letech nabírají na síle,“ vysvětluje Blanka Knotková-Čapková z Univerzity Karlovy. Diskuze se rozvířila v roce 2012, kdy došlo k velmi brutálnímu skupinovému znásilnění mladé ženy ve veřejném autobuse. Poté v Indii nastaly velké demonstrace a protesty. Dokonce byla sestavena komise, která měla tyto problémy řešit a doporučit změny v zákoně.

03418082.jpeg

K změnám ale nedochází pouze v sociální rovině, ale také i náboženské. Podobně jako u jiných náboženství, která se hlásí k tradici mužské dominance, i v hinduismu jsou rozděleny úkoly v rámci rituálu – oproti mužům jsou ženám některé činnosti zapovězeny. „Pokud se týče konkrétně menstruace, v mnohých náboženstvích v rámci patriarchálního kontextu je menstruace vnímána jako možné znečištění,“ říká Knotková-Čapková. Podle ní je pojem čistoty vnímán prvořadě ne hygienicky ani fyzicky, ale rituálně a spirituálně.

Z feministického hlediska pak zpravidla bývá uváděna argumentace, že podobné případy zapovězených činností představují racionalizaci určitých společenských hierarchií, v tomto případě genderových. Jedná se o nástroj kontroly žen, o vládu nad ženskou sexualitou a jejími projevy, jež je vysvětlována prostřednictvím náboženství a tím potvrzována a upevňována v širokých vrstvách.

Jaké tradiční představy jsou spojovány s ženskou menstruací? Jak je to s postavením žen v hinduismu? Co je hinduistický nacionalismus a jak chápe postavení žen v Indii. Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.