Hergot!: UFO aneb Bílá místa v našem vědění

12. leden 2014

Návštěvy z vesmíru, létající talíře a únosy do kosmických lodí patří do celého komplexu roztodivných teorií, náboženských fantazií i vědeckého zkoumání, který spatřil světlo světa spolu s tím, jak vědecký pokrok ve 20. století pomalu překračoval hranice naší planety Země.

Je to další oblast, na které se střetává lidská fantazie, věda a netradiční náboženské směry. A tak je to ideální téma pro pořad Hergot!.

Rozhovor tentokrát tvůrci pořadu natočili s Vladimírem Šiškou, českým ufologem, záhadologem a autorem projektu Záře, který monitoruje a ověřuje zaznamená setkání s tzv. neidentifikovanými létajícími objekty. Pro Vladimíra Šišku je ufologie především fascinující koníček. Pečlivě prověřuje všechna konvenční vědecká vysvětlení a úvahy o létajících talířích a návštěvnících z vesmíru bere v potaz, až když vyloučí všechna ostatní řešení. Většinou se ovšem stane, že se najde mnohem prozaičtější vysvětlení. Pak už to není UFO (unidentified flying object) ale IFO (identified flying object). A někdy se ukáže, že tímto identifikovaným létajícím předmětem jsou světla z diskotéky nebo třeba mikrotenový sáček. Pár nevysvětlených (nebo nevysvětlitelných) procent případů ale vždy zbude a tam začíná to pravé dobrodružství.

01084947.jpeg

Řeč byla ale samozřejmě i o mimozemšťanech, alternativní historii Ericha Dänikena, syndromu únosu do kosmické lodě a stříbrných postavách, které se lidem zjevují v pokoji.

I když k esoterické odnoži ufologie je Vladimír Šiška spíše skeptický, náboženství v tomto díle rozhodně nepřijde zkrátka. Už proto, že se v biblickém okénku Jakub Ort, Dominik Čejka a Petr Wagner společně zahloubali do textu z biblické knihy Ezechiel, ve které je popsáno zvláštní prorokovo vidění. Okřídlené bytosti a podivná soustava kol inspirují ufology k všemožným teoriím, a tak se můžete spolu s tvůrci pořadu zamyslet třeba nad tím, jak čtou stejný text věřící, jak psychologové a jak ufologové.

Úvodní zprávy jsou jako už tradičně z několika kontinentů a mají rozličnou tematiku a závažnost. Jako obzvlášť inspirující se ovšem vybraná tematika tentokrát ukázala v oblasti hudební tvorby. Kromě znělky z pořadu Návštěvníci, kapely Komunisti a křesťanského písničkáře Larryho Normana jste slyšeli také českou normalizační šílenost OK Band s jejich písní UFO nad rybníkem.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.