Hergot!: Válka ve Svaté zemi?

5. srpen 2014

I v létě na nás doléhají témata nepříjemná, ale přesto nepřehlédnutelná. Jan Škrob, Jakub Ort a Petr Wagner se rozhodli věnovat prostor eskalujícímu izraelsko-palestinskému konfliktu a, s ohledem na zaměření pořadu celkem samozřejmě, roli náboženství v něm.

Že na obou stranách pomyslné barikády existuje – a v poslední době sílí – náboženský extremismus, je docela zjevné. Jak se to v konfliktu projevuje a jaký vliv na celou situaci má status Izraele/Palestiny jako Svaté země pro židy, muslimy, křesťany?

V telefonickém rozhovoru na tyto a další otázky ze svého působiště ve Spojených státech odpovídá Marek Čejka, přední český odborník na Blízký východ. Nepůsobí přitom příliš optimisticky: podle Čejky velké napětí na obou stranách vede už desítky let k větší zaťatosti a extremismu. Náboženství jako pozitivní sílu vedoucí k míru Čejka alespoň na Blízkém východě nevnímá. I když takové snahy existují, jsou spíš na okraji.

Playlist:
Jerusalem In My Heart – yudaghdegh al-ra3ey wala al-ghanam
Aviv Geffen – Šalom
Radiodervish – Gaza
Oceán – Ráchel

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.