Hodil by se nový mírumilovný Mahdí. O zapomenuté súdánské válce s publicistou Filipem Brychtou

17. červen 2024

V Hergot!u vyrážíme do subsaharské Afriky. Průvodcem nám bude novinář a sociální vědec specializující se mimo jiné na súdánskou politiku Filip Brychta. V severovýchodní zemi již rok zuří občanská válka. Konflikt však zůstává stranou světových médií. Někteří jej proto nazývají jako „zapomenutou válku“.

Súdán je často charakterizován jako bohatý a zároveň chudý stát. Přestože se v něm nacházejí velká naleziště zlata, obyvatelé země zápasí s nedostatkem. Nerostné bohatství bylo a je zdrojem mezinárodních i vnitrostátních konfliktů.

Fatima Rahimi, Filip Brychta a Petr Wagner

Již v 19. století se do čela odporu vůči britsko-egyptským silám postavil duchovní známý pod jménem Al-Mahdí (v překladu spasitel). Násilné povstání bylo nakonec Brity potlačeno. Podle některým se však mahdistům podařilo na čas sjednotit zemi. Brichta dodává, že tento příběh nejspíš inspiroval Franka Herberta při psaní románové sci-fi série Duna.

Vraťme se ale k současnému dění. V Súdánu probíhá krvavá občanská válka mezi dvěma generály. Ani jeden nechce přestat válčit. Do válečného dění zároveň vstupují mezinárodní hráči, ať už jde o Rusko, Írán, nebo Saúdskou Arábie.

Poslouchejte nový Hergot!

Spustit audio

Související