Hodný Joker, zlý Batman. Komiks Bílý rytíř dělá z Gothamu o něco skutečnější místo

14. říjen 2020

Minisérie Bílý rytíř patří k nejambicióznějším batmanovským komiksům posledních let. Hlavně díky tomu, že do Gothamu přináší témata jako korupce, vykořisťovaní společnosti bohatými elitami a znovu se ptá i po tom, jestli maskovaný mstitel bezpráví vůbec patří do jednadvacátého století.

Scenárista a výtvarník Sean Murphy prý psal Bílého rytíře s tím, že chce, aby v něm Joker působil jako kladný hrdina, zatímco Batman jako záporák. Na začátku knihy se proto Joker zdánlivě vyléčí ze svých psychických poruch a znovu se změní v civilního obyvatele města Gotham Jacka Napiera. S bojem proti Batmanovi ale nepřestal, jen tentokrát volí podstatně příčetnější zbraně.

Z komiksu Batman: Bílý rytíř

Odhaluje například, že ze spousty hmotných škod, které způsobují Batmanova tažení proti superzločincům, bohatne místní ekonomická elita, zatímco běžní obyvatelé města tím spíš trpí. Zároveň ale zpochybní smysl samotného Batmana a jeho osamělé křižácké války. Nebylo by pro všechny lepší, kdyby Temný rytíř Gothamu spolupracoval s policií?

Od Bílého rytíře zároveň nečekejme stejně důkladnou batmanovskou dekonstrukci, jakou v osmdesátkách provedl slavný Návrat temného rytíře od Franka Millera. Velká část Murphyho komiksu je pořád dost přímočará akční záležitost. Na uprázdněné místo po starém Jokerovi totiž nastoupí Neo-Joker, který rozpoutá velkolepý zločinecký komplot, jaké známe z průměrných batmanovek. Bílý rytíř ale dokázal propojit tuhle klasickou batmanovskou omáčku (a nic proti ní) s otázkami, které jdou celkem na dřeň celého batmanovského mýtu.

Gotham je díky němu zas o trochu realističtěji působící místo a Batman o fous rozporuplnější hrdina. Totéž platí i pro pokračování s názvem Curse of the White Knight, které zatím česky nevyšlo. Sympatické na něm je i to, že hlavní zápletka dokonce vychází ze starých dobrodružných příběhů o pirátech.

Z komiksu Batman: Bílý rytíř

Do Murphyho batmanovských komiksů je snadné se ponořit i díky jeho skvělé kresbě. Ta spadá mezi současnou dynamickou linii akčních superhrdinských komiksů, ale Murphy si zároveň dokázal najít dobrý kompromis mezi pečlivým stylem plným detailů se závanem hyperrealismu Nolanových filmů o Batmanovi a na druhé straně s cartoonovou divokostí a kinetikou. Už jenom kvůli Murphyho kresbě se vyplatí Bílým rytířem aspoň zalistovat.

V Bílém rytíři a jeho pokračování Murphy vytvořil natolik osobitou verzi Gothamu a jeho obyvatel, že si tím vysloužil vlastní samostatný kout v rámci batmanovského multiverza. V takzvaném Murphyverzu je zatím poměrně prázdno, ale vzhledem k tomu, jak pozitivní ohlasy jeho komiksy zatím vzbudily, se dá čekat, že se bílá místa jeho dějin začnou brzy zaplňovat.

Více o korupci, gentrifikaci a maskovaných superzločincích v Gothamu si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.