Horoskopy, obrazce v krajině i rituální místa: Šifra mistra Valdštejna a mystické putování Jičínskem

2. červenec 2020

Kateřina Tomsová a Jana Římanová se tentokrát v Bludičkách vydaly do barokní komponované krajiny kolem Jičína. Své bloudění začaly u lesní kaple Lorety, která má být kopií slavné Svaté chýše (údajný dům Panny Marie) z Itálie. Tato kaple představuje jeden z klíčových bodů Mariánské zahrady, jak se krajinné kompozici, kterou tady budoval šlechtický rod Schliků, říká.

Kačka s Janou si během výletu zafilozofují nad smyslem os a průsečíků v krajině, nad dobovými křesťanskými symboly i nad duchovními tajemnými místy. Žlutá turistická značka je od Lorety bezpečně dovede k sopečnému kopci Velíš, kde jsou Janiny oblíbené skály a kde se sukně, kterou si tentokrát výjimečně vzala na sebe, ukáže jako dost nepraktická.

Uprostřed jedné rokle u Velíše proberou Jana s Kačkou stručně osudy kníratého Albrechta z Valdštejna, který stejně jako hrabě Schlik začal na Jičínsku vytvářet ve své době oblíbenou komponovanou krajinu. I když celý Valdštejnův projekt nebyl nikdy úplně dokončen, patří podle odborníků ke krajinářským dílům celoevropského významu. Bludičky navíc prozradí i něco o Valdštejnově zálibě v astrologii.

Od koho si Albrecht z Valdštejna nechal vypracovat horoskopy a co v nich bylo? Co mají společného Rumcajs, Toufar a Mácha? Poslechněte si Bludičky o tom, co všechno můžete najít v krajině na Jičínsku.

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.