Hříchy a sebeláska. Kombinaci rytmu, štěstí a pohybu přináší Rosalía, Nicki Minaj i Peking Duk

9. únor 2022
Topinky

Krom hvězdného návratu rapperky Nicki Minaj, která si v comebackovém videosinglu zahrála agentku v utajení, se mezi novinkovými tracky objevují třeba slibně načaté kariéry. Ty má na krku hiphopový kolektiv Barely Legal i devatenáctiletý songwriter Alfie Templeman, který ovládá hned jedenáct hudebních nástrojů. Festivalovou připravenost ohlašuje australské elektronické duo Peking Duk a na tanečním parketu by se se svou novinkou nemuseli stydět ani Sofi Tukker. Dat Way!

Rosalía - Saoko
Credits: Rosalía Tobella, David Rodriguez, Dylan Wiggins, Juan Orengo, Juan Morera, Justin Quiles, Michael Uzowuru, Noah Goldstein, Urbani Cedeño
Label: Columbia
Album: Motomami

Saoko je z Afriky pocházející termín popisující kombinaci rytmu, štěstí a pohybu. Ten se v posledních letech uchytil i v latinskoamerické kultuře a nese podle něj název například skladba Daddyho Yankee a Wisina z roku 2014. Právě k ní se odkazuje katalánská diva Rosalía na svém druhém singlu z chystaného následovníka debutu El Mal Querer, za který získala mimo jiné cenu Grammy. Bude se jmenovat Motomami a vyjde 18. března. Podmanivou kombinaci reggaetonu, jazzu, experimentálního mixu a notné dávky disonance si už teď zařazujeme do rotace.

Sofi Tukker - Original Sin
Credits: Sophie Hawley-Weld, Tucker Halpern, Richard Beynon
Label: Ultra / Sony Music
Album: Wet Tennis

Od vydání albového debutu Treehouse, za které bylo newyorské (ale na Floridě usazené) elektropopové duo Sofi Tukker nominované na Grammy, uběhly skoro čtyři roky. Teď se na něj hlavní protagonisté Sophie Hawley-Weld a Tucker Halpern chystají navázat deskou Wet Tennis, kterou ohlašují singlem Original Sin opírajícím se o téma sebelásky. „Není nám souzeno být svatí. Nerodíme se hříšníky. Jsme jen banda podivínů, kteří chybují a snaží se ze sebe vydat to nejlepší,“ říká žánry ohýbající duo k na taneční parkety připravené novince. Název desky (která vyjde 29. dubna) je přitom akronymem, který v sobě skrývá větu ‚when everyone tries to evolve, nothing negative is safe‘ (když se každý snaží vyvíjet, nic negativního není bezpečné).

Nicki Minaj - Do We Have A Problem ft. Lil Baby
Credits: Onika Maraj, Dominique Jones, Anthony Woart Jr., Joshua Goods
Label: Republic
Album: Do We Have A Problem? single

Tři dlouhé roky si dávala Nicki Minaj pauzu od rapové kariéry. Singl Do We Have A Problem je jejím velkým návratem. O beat se postaral Papi Yerr, v tracku hostuje atlantská hvězda Lil Baby. Skladbu doprovází opulentní desetiminutový videoklip, v němž si Nicki Minaj zahrála agentku v utajení – klip je poctou akčnímu filmu Salt (česky jako Saltová) z roku 2010, o němž Minaj mluví jako o svém oblíbeném. Do We Have A Problem je pravděpodobně také prvním singlem z chystané desky. Ta má být její první od roku 2018.

Barely Legal - Dat Way ft. Jay Browne
Credits: Chowder Band$, JØ, Kid Dre, Miguel Morales, Jay Brownw
Label: Barely Legal Collective
Album: Daytona EP

Barely Legal je osmičlenný hiphopový kolektiv z Tampy Bay – čtyři dělají muziku a rapují a další čtyři se starají o digitální média. Dohromady se dali v létě 2019, o rok později debutovali mixtapem Barely Legal Tapes, Vol. 1. Rok 2022 začali povedeným třískladbovým EPčkem Daytona, ze kterého pochází i track Dat Way. V něm hostuje jejich floridský kolega Jay Browne.

Peking Duk - Honest ft. Slayyyter
Credits: Reuben Styles, Adam Hyde, Catherine Garner, Kristy Lee Peters
Label: BMG
Album: Honest single

Elektronické duo Peking Duk – ikony australské dance music – vstupují do roku 2022 s energickým singlem Honest, kterým potvrzují připravenost na letošní festivalovou sezónu. Díky několikanásobně platinovým hitům jako High nebo Stranger si získali fanoušky po celém světě a vysloužili si jimi i dvě ceny ARIA. Na tracku Honest se duo, které tvoří DJové a producenti Reuben Styles a Adam Hyde, spojilo s hyperpopovou zpěvačkou Slayyyter a napsali ho po boku australské kolegyně taneční hudby Kristy Lee Peters (KLP). „Byla jsem fanynkou už dříve, než se mi ozvali, takže jsem byla nadšená,“ říká Slayyyter, která v hymnické skladbě obstarává také extrémně nakažlivý stadionový popěvek.

Arlo Parks - Softly
Credits: Anaïs Marinho, Paul Epworth
Label: Transgressive
Album: Softly single

Za svůj debut Collapsed in Sunbeams loni získala Arlo Parks tři nominace na Brit Awards a jednu Mercury Prize. Britská hudebnice však nezahálí a tento týden představila první singl z chystané druhé desky. Na novince Softly se znovu spojila s hitmakerem Paulem Epworthem (Adele, Lana Del Rey, FKA Twigs) a popisuje na něm zranitelnost zamilovaných lidí v době, kdy se jim pomalu, ale jistě rozpadá vztah. Všudypřítomná melancholie a smutek nás sice zavádí v textu do Berlína, ale inspirací byly pro Parks údajně filmy francouzské režisérky Céline Sciamma (Portrét dívky v plamenech, Maminka) nebo Kanyeho skladba Runaway.

Flume - Say Nothing ft. May-a
Credits: Harley Streten, Sarah Aarons
Label: Transgressive
Album: Palaces

Třetí studiové desky australského elektronického producenta Flumea se dočkáme na konci května. Bude se jmenovat Palaces. První singlovou ochutnávku obstarala skladba Say Nothing, v níž hostuje zpěvačka May-a. „Je to píseň o pocitech, které přichází s porozchodovým prozřením. Napsali jsme ji někdy v polovině roku 2020, kdy pandemie byla ještě nová věc. Samotná píseň se zrodila, až když jsem se vrátil do Austrálie na začátku následujícího roku a spojil ji ve studiu s May-a,“ říká o Say Nothing producent Flume. May-a je australská zpěvačka, která vloni debutovala EPčkem Don't Kiss Ur Friends. 

Alfie Templeman - Broken
Credits: Alfie Templeman, William Bloomfield, Justin Haywood-Young, Cameron Poole
Label: Chess Club
Album: Mellow Moon

Teprve devatenáctiletý anglický zpěvák, songwriter a producent Alfie Templeman ovládá jedenáct hudebních nástrojů a je senzací současného indie popu. Má před sebou velký rok, 27. května se totiž chystá vydat své debutové album Mellow Moon. To má svým názvem představovat místo, kde se můžeme skrýt před úzkostmi. Po rozjuchaném a pod kůži vrývajícím se singlu 3D Feelings z listopadu teď přichází s čerstvou novinkou Broken, kterou vydání debutu ohlašuje. Kostru skladby má prý v šuplíku už od svých čtrnácti let, kdy k ní napsal úhlavní kytarový riff, který si bere inspiraci z Coldplay. „Moje práce je v podstatě být mnou, takže někdy můžete mít pocit, že jste spíš chodící produkt než člověk. A o tom ten song je, jsou to ty každodenní věci, které jsem nikdy nebral jako samozřejmost, a pak jsem si během pandemie uvědomil, jak důležité to pro mě bylo. Jsou to ty maličkosti, které mi pomáhaly,“ vysvětluje Alfie Templeman genezi discem nasáklého singlu.

Kdo je Filipova oblíbená motomáma? Miluje Aleš festivaly? A jak pěje po pekingské kačeně? Poslechněte si verbální útoky redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.