Hudební dvojice ba:zel vydala druhou desku We, vyrovnává se na ní s klimatickým žalem

16. únor 2023

„Když jsem začínala psát skladby na tuto desku, tak jsem trpěla klimatickým žalem. Byl to vlastně způsob, jak se s ním vyrovnat. Během pandemie mi přišlo, že jde všechno špatným směrem. Zároveň jsem přemýšlela nad tím, jestli chci založit rodinu,“ říká Ewelina Vlček-Chiu z dua ba:zel. „Po pandemii, když jsem se rozhodla, že rodinu založit chci, ten žal odešel. To dítě je kouzelné. Má takové nadšení k životu, že je těžké tím žalem dál trpět,“ dodává hudebnice.

Hudební elektronické duo ba:zel tvoří manželé Ewelina Vlček-Chiu a Daniel Vlček. V loňském listopadu vydali pod pražským labelem XION druhu řadovou desku s jednoduchým názvem We. Rozestup mezi jednotlivými alby byl ale víc než pět let. Co ho způsobilo?

„Vězí za tím několik věcí. Jedním z důležitých momentů byla pandemie. V momentě, kdy jsme chtěli desku vydat a jet na turné, to nešlo. Řekli jsme si, že to posuneme. Během lockdownů jsme se rozhodli to album přemixovat a znovu s ním pracovat. Nakonec byl ten proces ještě minimálně rok dlouhý. A posléze došlo k tomu, že Ewelina otěhotněla. Začali jsme plánovat rodičovství místo koncertování. A tak to došlo až na konec roku 2022, vysvětluje Daniel.

Co najdete na přebalu nové desky We? A měla by dnes být hudba aktivistická? Poslechněte si celý rozhovor s hudební dvojicí ba:zel.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka