Hymna prekariátu: singl \(´O`)/ od producenta Zaumne spojuje ASMR s ambientem

15. únor 2018

Polský label Magia je jedním z nejzajímavějších úkazů na polské elektronické scéně za poslední léta. O jednom z jeho nových releasů, singlu a remixech s názvem \(´O`)/, jsem si povídal s polským hudebníkem Mateuszem Olszewskim, který tvoří pod pseudonymem Zaumne.

Název singlu \(´O`)/ symbolizuje zívající tvář a release doplňují tagy zahrnující frázi „corporate feelings“. V osmiminutovém singlu zní konejšivý ženský hlas a zvuky psaní na klávesnici. Mateuszův singl je silným komentářem. Zajímalo mě, jestli si umí představit dystopickou budoucnost, ve které se bude ambient používat na uklidňování vystresovaných korporátních zaměstnanců.

Má to být hymna prekariátu a všech zívajících lidi s rukama na jejich milovaných elektronických zařízeních. Já sám v korporaci nepracuji. Jsem studentem sociologie a pracovní podmínky a jejich vztah ke každodennímu životu jsou oblastmi mého zájmu. Domnívám se, že ambient už teď může být používán jako nástroj během tréninku přítomnosti pro manažery. Pro mě to ale není odpověď. Mnohem raději než místnosti s ambientní hudbou, ve kterých se podávají injekce Xanaxu, bych viděl zlepšení pracovních podmínek,“ říká Mateusz.

Ženský hlas v singlu i v jeho remixech má charakter ASMR videa. ASMR je fyzická reakce na příjemné zvuky, připomínající husí kůži. Na YouTube existuje spousta videí, ve kterých jsou velmi jemné zvuky spojené s taktilní aktivitou jako škrábáním či rozbalováním často doprovázené ženským hlasem, který na posluchače něžně promlouvá a přispívá k vyvolání zamýšlené reakce. Spojení ASMR a ambientu mi přišlo velmi zajímavé. Fenoménu ASMR se na své desce Platform věnovala už Holly Herndon ve spolupráci s berlínskou ASMR umělkyní Claire Tolan a podobně efektní spojení ženského šepotu a ambientu se mihlo i na nedávné výběrovce Mono no aware od berlínského labelu PAN. Mateusz z podobných videí na YouTube vybírá pasáže, které mu přijdou poetické, a zapojuje je do svých tracků.

Singl vyšel jako kazeta na polském labelu Magia, který se definuje jako vydavatel post-taneční hudby. Na kazetě jsou čtyři skvělé remixy od polských hudebníků z okruhu labelu, jako jsou například Ehh Hahah, Micromelancolié nebo Eternal Wolf. Nahrávku, která vás zbaví strachu prekariátu, si můžete poslechnout na bandcampu Magia Mafia.

Poslechněte si celý rozhovor o tvůrčím postupu Mateusze Olszewského v novém díle Východisek!

Zaumne’s single \(´O`)/  is supposed to be a hymn of the precariat.

The Polish label Magia is one of the most interesting endeavors on Poland’s electronic music scene of the recent years. I spoke about one of its last releases a single and remixes called  \(´O`)/ with the musician Mateusz Olszewski

The name \(´O`)/ symbolizes a yawning face. The tags of the releaee include the phrase “corporate feelings” and the single contains female voice softly adessing the listener and sounds of writing on the keyboard. Mateusz’s single is a strong commentary and I was interested if he can imagine a future where ambient is used to soothe the nerves of corporate employees.

“It was supposed to be a hymn for precariat and all the yawning people with their hands on beloved devices. I don’t work in a corporation, I am however a student of Sociology, so working conditions and their influence on everyday lives are in the area of my interest.   I suppose it must be used already during some mindfulness exercises for managers and executives. But for me it’s not the answer – I would rather see improvement in the quality of work, people working less hours with steady conditions, than ambient chambers with Xanax injections for overworked employees. My face when tired is just something I could do – I guess it might be a tool for relaxation but it’s also a commentary.”

The sound of the female voice in the single has a ASMR quality to it. ASMR as a phenomenon was explored by Holly Herndon in her collaboration with the ASMRtist Claire Tolan on Platform, and it feels like ambient and ASMR go exceptionally well together. Mateusz uses the kind of relaxation and ASMR videos on Youtube as sources of samples, picking up “samples that strike me as poetic or charming”.

The single \(´O`)/ was released on the Polish label Magia, which describes itself as a label releasing post-dance music. The single, released as a tape, also contains four great remixes by musicians affiliated with the label Ehh Hahah, Micromelancolié, Eternal Wolf and Mchy I Porosty. You can listen to the single and get rid of your “anxiety of the precariat” on the label’s Bandcamp.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.