Ilustrace nejsou jen obrázky v dětské knížce, jak uvidíte na festivalu Lustr

24. září 2015

Festival se od loňského roku rozrostl o desítku vystavujících autorů a posunul se z Modřan do centra Prahy. Také média, která obsahuje, nejsou zdaleka jen knižní ilustrace, současní mladí autoři se často souběžně zabývají grafikou, malbou, a dokonce i sochou, kterou do instalace připravuje například dvojice Tomski a Polanski.

Zájem veřejnosti o ilustraci se podle organizátorů stále zvedá, současní autoři se podle nich mohou v našem prostředí ilustrací i živit. Často jejich práce nekončí u knihy, zabývají se komerčními zakázkami, časopisy nebo projekty, ve kterých je ilustrace nějakým způsobem vidět. „Hlavní cíl řady ilustrátorů je ale stále svou práci ne vystavovat, ale vytvořit knížku, která přetrvá generace,“ říká organizátorka festivalu Nadia Sheshukova.

Letošní ročník si klade za cíl vystavit ty nejaktivnější ilustrátory, kteří o sobě dávají dostatečně vědět. Ale do dalších let by měl festival fungovat i na základě opencallu, kam se mohou přihlásit i autoři, které zatím nikdo nezná, dostali by tak prostor i úplně noví mladí tvůrci, kteří ani nemusí být z akademického nebo komerčního prostředí. Podle Nadii je stále velká část autorů studenty nebo absolventy vysokých uměleckých škol.

Jedním z vystavujících je také vizuální umělec a student ateliéru Jiřího Černického na UMPRUM David Krňanský. „Je pravda, že funguji spíš jako volný umělec, pohybuji se víc v galeriích a vystavuji. Na druhou stranu spolupracuji s grafickými designéry, třeba se Štěpánem Markem, díky kterému mohu občas publikovat ilustrace v tištěných médiích,“ potvrzuje David rozmanitost médií, se kterými autoři pracují. Z ostatních vystavujících David zmiňuje Julianu Chomovou, která je mu blízká svými pracemi, nebo Martina Lacka, který má prý úplně jiný styl, hodně propracovaný a současný. Nadia z festivalu doporučuje mladého ilustrátora Davida Dolanského nebo Marii Makeevu, letošní absolventku pražské UMPRUM.

Druhý ročník festivalu mladých českých a slovenských ilustrátorů proběhne poslední zářijový víkend tohoto roku – 25.–27. 9. 2015 v Praze v prostorách paláce v Cihelné ulici 4 na Malé Straně.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.