Infantinův bizarní výstup? Kouřová clona. Fanouškům může s MS dojít trpělivost

25. listopad 2022
Tribuna

Mistrovství světa v Kataru se naplno rozjelo. I když jsme už byli svědky několika velkých sportovních momentů, společensko-politické souvislosti nejen prosakují do dění na šampionátu, ale dá se říct, že ho dočista zaplavily. Až je složité přes ně vidět samotný fotbal. Kritika na vrub pořadatele mistrovství za poslední týden eskaluje. Proč Katar ve svém jednání přitvrdil a bude se opravdu nakonec řešit hlavně fotbal, nebo mnohým fanouškům konečně došla trpělivost?

Nejdřív doslova vystřízlivěli fanoušci kvůli zákazu podávání piva na stadionech a ve fanzónách. Pak spustil šéf FIFA Gianni Infantino svůj prapodivný monolog někde mezi Seppem Blatterem a Johnem Lennonem, ale tahle fasáda mu moc dlouho nevydržela, protože z lásky se, opravdu jako v nějakém špatném moralistickém filmu, stalo zakázané slovo.

Infantino prohlásil, že dobře ví, co je to být diskriminovaným, protože ho v mládí šikanovali kvůli pihám a ryšavým vlasům, přibližuje traumata současného šéfa největší fotbalové organizace. Přirovnávat to k tomu, jak země se jako Katar chovají k LGBT lidem či jak zachází s námezdními dělníky, se zdá poněkud přitažené za vlasy.

Zatím poslední velkou aférou zkraje týdne byl zákaz FIFA vůči nošení kapitánských pásek či nápisů na dresu s hesly souvisejícími s láskou, která měla vyjadřovat postoj proti homofobii. Kromě finančního postihu vyhrožovala i tím, že by hráči za tato gesta mohli být na hřišti přímo potrestáni například žlutou kartou, a tak třeba Angličané nebo Velšané nakonec upustili od nošení kapitánských pásek s duhovou paletou a heslem One Love.

Kdyby opravdu chtěli, určitě si mohli dupnout, říká Martin na adresu hvězd, jakou je třeba anglický kapitán Harry Kane. Němci, kteří také pod hrozbou postihu ustoupili, nakonec protestovali alespoň gestem rukou zakrytých úst před utkáním s Japonskem.

Diskriminovaný šéf FIFA, boj o duhové pásky na ruce či smutní fanoušci bez piva. Začal fotbalový šampionát v Kataru a mluvit je zatím rozhodně o čem. Novinky probereme v novém dílu magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.