Internet v telefonu je snadným únikem od vnitřní nepohody. Problém ale nezmizí a bude spíš narůstat

29. březen 2019

O tom, že používání internetu a sociálních sítí ovlivňuje náš současný svět, není pochyb. Psycholožka Alžběta Protivanská v Diagnóze F vysvětlovala, jakým způsobem to může měnit naši paměť, naše myšlení a také naše vztahy.

Když se pohybujeme po internetu, je běžné, že se pohybujeme po poměrně široké struktuře informací, ovšem většinou se jednotlivých informací dotkneme jen velmi povrchně, jdeme z jednoho odkazu na druhý, z jedné informace na druhou. To je dobré pro naši pracovní paměť a v okamžiku, kdy potřebujeme informace mezi sebou propojovat. Neblahý vliv to však má na naši dlouhodobou paměť. „Když chceme něco uložit do dlouhodobé paměti, tak potřebujeme informace zpracovávat lineárně. To znamená třeba číst souvislý text a věnovat mu co největší pozornost,“ popisuje Alžběta Protivanská. Podle ní už řada lidí není schopná číst delší texty a pozornost udržet. Nabízí se argument, že v dnešní době už dlouhodobou paměť nepotřebujeme, když všechno podstatné najdeme na internetu, ovšem bez dlouhodobé paměti není možné vymýšlet nové věci. „V budoucnu budou nejúspěšnější ti lidé, kteří budou mít dobré a zároveň hluboké znalosti ve větším množství oborů a budou schopni je v danou chvíli nejlépe kombinovat, a jestliže chceme cokoliv kreativně kombinovat, musíme mít dobrou paměť,“ říká psycholožka.

Alžběta Protivanská

Časté používání mobilního telefonu a internetu v něm může mít kromě zmíněných dopadů na paměť i znaky závislostního chování a ovlivňovat naše vztahy. Příčinou příliš častého, až nutkavého kontrolování mobilního telefonu a sociálních sítí je podle psycholožky snaha zahnat nepříjemné pocity, které si v tu chvíli ne vždy uvědomujeme. „Mobilní telefon je velmi snadným únikem od vnitřní nepohody,“ říká Alžběta Protivanská. Místo mobilního telefonu si lze se stejnou funkcí představit i alkohol, drogy či pornografii. Nepříjemné pocity, které se snažíme něčím zakrýt či zahnat, však nezmizí a dá se předpokládat, že budou spíše narůstat. „Z neschopnosti vyřešit konflikt s partnerem se můžeme dostat až do situace, kdy nebudeme umět vést kvalitní konverzaci s kýmkoliv,“ dodává psycholožka.

Jak používání internetu ovlivňuje naše vztahy? Jak můžeme telefon používat více vědomě? A co dělat s nepříjemnými pocity, které zažíváme a před kterými utíkáme? Poslechněte si celou Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka