Intimita na opuštěném ostrově. Kvér o reality show Robinsonův ostrov se soutěžící Terezou

9. červen 2017

„Sexualita je tam strašně potlačená. Pokud člověk nemá živiny, tak mu nepracuje mozek,“ vypráví o intimitě na opuštěném ostrově v prostředí exotických Filipín Tereza Mikšaníková. Tereza strávila při natáčení Robinsonova ostrova několik týdnů v jihovýchodní Asii pod dohledem televizních kamer. V české verzi amerického Survivora se lidé potýkají s nedostatkem jídla i pití a plní fyzicky náročné úkoly. K tomu, jak Terezu vykreslila TV Nova v samotném pořadu, má soutěžící výhrady. „Profilovala mě jako lesbickou matku. Proto jsem si naivně myslela, že s tím tématem budou více pracovat. Pro mě je to takové malé zklamání.“

Ty o sobě veřejně říkáš, že jsi lesba. Šla jsi do toho s tím, že budeš reprezentovat LGBT komunitu?
Patnáct let se pohybuji v aktivismu LGBT komunity. Musím říct, že jsme za tu dobu udělali obrovský posun. Jak samotná komunita, tak i společnost. Pořád je ale spousta lidí, kteří mají problém s coming outem. Pořád tu budou noví a noví lidé, kteří dorůstají, a ta situace se jich bude týkat. My to už máme za sebou, ale tyhle lidi to teprve čeká. Takže je potřeba o tom mluvit. Pořád tady budou noví rodiče, kteří se nikdy nesetkali s lesbou ani gayem. A najednou se to může týkat jejich dcery nebo syna.

Dostaly se k tobě po odvysílání Robinsonova ostrova nějaké reakce?
Dostaly. Já sama jsem na ostrově říkala, že i kdyby jednomu jedinému člověku pomohla moje účast v soutěži ke coming outu, tak bude moje mise splněna. Tuhle část ale TV Nova neodvysílala. Zmíním jednu z nejsilnějších reakcí. Jedna z divaček mi napsala, že je „nevyoutovaná“ lesba. Její máma LGBT komunitu odsuzovala, byla homofobní. Její přítelkyni vůbec nechtěla poznat. A teprve po odvysílání Robinsonova ostrova si uvědomila, že by bylo hezké, kdyby ta její přítelkyně byla jako já. Což tedy klobouk dolů, jestli jsem paní takhle zaujala. Z toho mám velkou radost. A napomohlo to k tomu, že se setkala s přítelkyní své dcery a začaly spolu pracovat na odbourávání homofobie.

Z reality show Robinsonův ostrov

Zaznělo ve výsledném pořadu všechno, co jsi chtěla?
Je to zvláštní, protože mě TV Nova profilovala jako lesbickou matku. Naivně jsem si myslela, že s tím tématem budou víc pracovat. Soutěžící se mě na to, jak si třeba vede naše komunita, ptali už při představování. Ale odvysílané to nebylo. Pro mě je to takové malé zklamání. I když jsem ale nedosáhla přesně toho, čeho jsem chtěla, stejně to pravděpodobně na některé lidi dýchlo, protože mi píšou. Jsem v kontaktu s mnoha fanoušky, kteří řeší coming outy, řeší vztahové problémy, a já se jim budu snažit dál pomáhat.

Zažila jsi na ostrově nějaké sexistické poznámky od mužů k ženám nebo třeba k tobě jako k lesbě?
Já si myslím, že nejvíc sexistických poznámek jsem tam měla já. A to právě proto, abych se vyvarovala tomu, že je bude mít někdo na mě. Byla to taková obrana, strategie. A šlo o určité spojení s Radovanem (soutěžící, pozn. red.), protože ten jich měl hodně a my jsem se šponovali navzájem. On to byl pro nás jediný způsob zábavy. Něco asi bohužel nemohlo být odvysíláno. Snažili jsme se tím bavit i diváky.

Nemyslíš si, že je to špatně?
Určitě to pro mnoho lidí špatně je. Ale tady to nebylo na úrovni ponižování, možná to bylo na hraně. Ale když jsi v tom, tak ti to tak nepřijde. Nicméně pro mě v tu dobu bylo důležitější zůstat ve hře a najít si spojence.

Ptám se na to z toho důvodu, že sexistické poznámky padají i v americké verzi show. A pak zpravidla ve společnosti a v médiích vyvolávají veřejnou debatu. Nevšiml jsem si, že by to v českých médiích nebo veřejném prostoru vzbudilo nějaký ohlas...
Tenhle aspekt tu asi chyběl. Mě samotnou překvapilo, že to nikoho dál nezajímalo. Bohužel, média se asi stále snaží o senzaci. A vzhledem k tomu, že jsem s nikým neprovozovala sex na pláži, tak žádná senzace nebyla. Asi se to jen nepodařilo uchopit...

Z reality show Robinsonův ostrov

Jak je to na ostrově se sexem, intimitou a vztahy?
Sexualita je tam strašně potlačená. Pokud člověk nemá živiny, tak mu nepracuje mozek. A sex je hodně o mozku, o myšlenkách, o představách. Já tam na sex myšlenky neměla. Mozek byl nastartovaný jenom na modus přežij, nenech se vyhodit, a to nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Přemýšlej jenom o tom, co je pro tebe důležité, abys tady zůstala nejdéle a vyhrála 2,5 milionu korun. A sex byl úplně potlačený. Myslím si, že ani kluci nemasturbovali, protože na to prostě nebyla energie, ta byla potřeba na soutěž.

Poslechněte si celý díl Kvéru!

autoři: Bára Šichanová , Filip Titlbach , Klára Chvojková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka