Introvertní cynismus či srdce na dlani? Kapela kafka. si na novém EP elegantně pohrává s emocemi

23. srpen 2023

Se srdcerváčskou hudbou – jakou hraje pražská čtveřice kafka. – bývá někdy potíž. Udržet v přijatelných mantinelech bolestné texty doprovázené podobně vypjatou hudbou, není vždy snadný úkol. Na aktuálním EP Na rozhraní zábavy a života se to ale kapele podařilo.

„Mít relativně veselou hudbu a smutný text je cíl,“ říká kytarista a zakládající člen Tomáš. „Tohle byla naše vize od začátku,“ potvrzuje zpěvák a textař Dan s tím, že hudba kapely, kterou s Tomášem zakládal, není jednostranně depresivní, ale spíše pracuje s určitými polaritami. „Buď je člověk uzavřený, anebo se lásce otevře, vezme si rizika, slabosti sebe i druhého, a další věci může vidět naplněné novým smyslem,“ dodává Dan.

Emocore může ve své emoční exponovanosti sloužit jako prostředník dočasného úniku, pokud je ale autenticky silný – což EP Na rozhraní zábavy a života je – nabízí se možnost, že se stane hybatelem trvalejších změn. Texty o sebepřijetí, jako je ten ke skladbě Šrámy („Bez nich to nejsem já/ leda prázdnej zlatej rám“), takovou možnost skýtají. Aktuální nahrávka vznikala zhruba rok, členové kapely kafka. ale nezapírají chuť pustit se i na pole dlouhohrající desky. Ještě dříve by ale mohl přijít na řadu klip.

Jsou členové kapely „patosáci“? Dojímají se rádi? A co s nimi dělá představa, že by jejich hudba hrála u táboráku? Pusťte si Modeláře s emocorovou, ale i svatební kapelou kafka..

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka