Irena Tomažin a jej hlasové experimenty

30. listopad 2011

Irena Tomažin je slovinská tanečníčka, performerka, speváčka a doktorandka filozofie na Ľubľanskej univerzite.

Začínala som u tanca, ale už na strednej škole sme mali amatérsku divadelnú skupinu. Tanec, divadlo, vždy sa vlastne jednalo o vystupovanie a performance. Až pred šiestimi rokmi som si však začala viac uvedomovať svoj vlastný hlas“ hovorí v rozhovore. Pôsobí v oblasti divadla, performance a tanca. V posledných rokoch sa zameriava na prácu s vlastným hlasom a jeho zvukovými atribútmi.

Zaoberala som sa Goyovými leptami Los Caprichos. Pod vizuálmi mal text, ktorý som začala opakovane čítať. Tá repetícia odhalila určitú vnútornú melodickosť. Postupne som sa dostala k spevu a samozrejme som tiež navštevovala divadelné workshopy, na ktorých sa pracovalo s hlasom. Začala som tiež spolupracovať s hudobníkmi,“ vysvetľuje. Tieto experimenty, vytvorené na diktafónoch a páskach, často vznikli ako vedľajší produkt prípravy na divadelné predstavenie. Zastrešuje ich projektom iT, ktorého aktuálny album Crying Games vyšiel v septembri. Spolupracovala s ukrajinským súborom Maisternia Pisni i Aldom Ivančičom z legendárneho slovinského elektronického projektu Borghesia.

Odkaz:
it-irenatomazin.bandcamp.com

Irena Tomažin and her vocal experiments

Irena Tomažin is a Slovenian dancer, performer, singer and a postgraduate student of philosophy at University of Ljubljana who uses voice as a musical instrument and repetition as a random creator of new meanings. She is active in the realms of theatre, performance and dance. „Actually I started from dance but already through the high school we had an amateur theatre group. Starting from dance and theatre, it was always the stage but until six years ago I was not actually aware of my own voice,“ she explains in an interview. Lately she has been focused on working with her voice and its sonic attributes.

02496885.jpeg

„I was working on Goya's Los Caprichos. Goya always had some marks in sentences under the pictures so I started to read those sentences and the sentence itself by repetition revealed some kind of melody inside of it. Slowly through that I started going into the signing parts and of course I was also attending various theatrical workshops that were also working with voice and then started to work with musicians,“ she says. These experiments, created on dictaphones and tape players, often arised as a by-product of the theatre process. The umbrella project for these endeavours is the iT project whose current album Crying Games was released in September. She has collaborated with the Ukrainian ensemble Maisternia Pisni or Aldo Ivančič from the legendary Slovenian electronic group Borghesia.

English podcast


Link:
it-irenatomazin.bandcamp.com

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.