„Jak Bůh dostal málem přes držku?“ Odpověď hledejte v nové knize od Pastoral Brothers

21. květen 2023

Známé youtuberské duo evangelických farářů Pastoral Brothers již dávno nepůsobí jen na internetu. Před rokem Karel Müller a Jakub Helebrant napsali Boží knihu. Před nedávnem k ní přibyly Boží příběhy aneb Biblické bizáry. O čem konkrétně jejich nový knižní počin s provokativním názvem pojednává, přišli vysvětlit do pořadu Hergot!.

Kniha se zaměřuje na zvláštní místa v Bibli, která mohou člověka, který v ní listuje poprvé, překvapit. „Předsudečná představa o Bibli je, že je to knížka o Bohu a svatejch lidech, který se k tomuhle Bohu neustále modlí; a najednou všechny ty možný vraždy a prasárny,“ říká Jakub. „Je to pro lidi, co nám furt psali: ‚hezky tady vyprávíte o Ježíšovi, ale co tohle‘ a ukázali na biblickej příběh, kterej je prostě nějak divnej,“ dodává Karel.

Kniha Boží příběhy aneb Biblické od Pastoral Brothers

Už z názvů jednotlivých kapitol –⁠ jako například Medvědi, prostituka a trenky nebo Jak Bůh dostal málem přes držku –⁠ je jasné, že Pastoral Brothers probírají zvolené příběhy s nadhledem a humorem. Jejich záměr ovšem není jenom pobavit. Ačkoli psaná odlehčeným stylem, kniha se snaží nalézt smysl bizarních biblických textů a také přinést odpověď na otázku, co si z nich dnes mohou lidé vzít.

Co je podle Pastoral Brothers v Bibli bizarního? Zaslouží si takové příběhy úctu, nebo spíše pobavenou blahosklonnost? Proč je celá jedna část knihy Božích příběhů věnována sexu? A jak Karel s Jakubem doporučují číst Bibli? To vše a mnohem více se dozvíte ze záznamu rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.