Evangelíci Pastoral Brothers: Naše církev je barevná, najdete v ní ledacos

25. červenec 2021

Se dvěma evangelickými faráři Karlem Müllerem a Jakubem Malým, známými  především jako Pastoral Brothers, chce poslední dobou mluvit skoro každý. Není divu, jejich YouTube videa, podcast a účty na Facebooku, Twitteru a Instagramu sklízejí úspěchy (i hejty) u nás i za hranicemi. Nebyl by to ale Hergot!, aby se nesnažil vyhnout klišovitým a neustále se opakujícím otázkám.

V rozhovoru pro Hergot! se tedy nedozvíte, jak to mají Pastoral Brothers se sexem a co je přimělo uvěřit v Ježíše. V souladu s hlavním povoláním Karla i Jakuba bude nejvíc řeč o Bibli a různých přístupech k jejímu čtení a výkladu.

Ale dojde i na to, zda při tolika aktivitách, co Karel s Jakubem mají, nehrozí farářům vyhoření. Nebo jak pojímají svou osobní zbožnost, kde se snaží čerpat sílu pro další duchovní vývoj a jak je to s ideovou pestrobarevností českého evangelického prostředí. „Dříve se identita zakládala na negativním vymezení – jsem evangelík, protože nejsem katolík. To už ale, doufám, skončilo, “ říká Jakub.

Nešlo ovšem vynechat ani palčivou otázku po budoucnosti lidových nekatolických církví, které se snaží udržet při životě i početně slabší společenství. „Možná jednou budeme muset dělat úplně jinou práci a farářina bude jen něco jako koníček. Ale chci, aby vznikala úplně nová společenství s novými lidmi, a do toho plánuju napřít svoje síly,” vysvětluje Karel.

Kde Karel čerpá duchovní inspiraci a proč Jakubovi nic neříká meditace a kontemplace? Jak vyfasovali Pastoral Brothers nálepku náboženských manipulátorů od Ateistů ČR? Je tohle ten nejlepší rozhovor s Pastoral Brothers, jak tvrdí Dominik? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem a Karlem v rámci Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.