Magie musí fungovat! O videohrách s motivy čar a kouzel s výzkumníkem Janem Fárou Andršem

30. červen 2024

Léto odstartovalo a v Hergot!u nazrál, po dílech vzbuzující bouřlivé emoce, ideální čas pro odlehčenější téma. Spiritualitě jsme na stopě tentokrát převážně ve světě virtuálním, sledovaným územím jsou videohry s prvky magie, kouzel a čar. Naším průvodcem se stal Jan Fára Andrš z Centra pro studium populární kultury.

Technologický pokrok ve vývoji výpočetní techniky a relativní láce různých typů herních konzolí ve druhé polovině 70. let způsobily ve světě boom videoherního průmyslu, který svými obraty už dávno předstihl jiná etablovaná odvětví.

Jakmile se objevily videohry, téměř ihned do nich začaly také pronikat prvky nadpřirozena, čar a kouzel. První hit tohoto druhu, Rogue, bude slavit příští rok neuvěřitelných 45 let od uvedení na trh.

Videohry lze vidět také jako unikátní médium, ve kterém se spojují dříve samostatné projevy umění. Rovina hry se také propojuje s rovinou narativní. „Můžete si interaktivně hrát ve světě, ve kterém chcete prožívat daný příběh,“ vysvětluje Jan Andrš možnosti hlubšího ponoření do příběhu. Zároveň poznamenává, že co se magie týče, pravidla jsou svým způsobem rigidnější než třeba v knize: „Magie ve hře je prostě program, můžete se spolehnout, že vždycky, když zmáčknete klávesu odpovídající vystřelení ohnivé koule, opravdu ji vystřelíte.“ Samozřejmě, zpřehledněním magických pravidel může často dojít i k jistému odčarování literární předlohy, jako se to stalo v případě ságy o Harrym Potterovi.

Vyhnuly se videohry skandálním obviněním ohledně propagace okultismu? Pohnulo se v nich s genderovými stereotypy? Můžete po hraní dostat chuť mlátit skřety v reálném světě? Poslechněte si celý pořad s Janem Fárou Andršem!

Spustit audio

Související