Kouzlo náboženství nelze zlomit, myslel si filozof a ateista Daniel Dennett

15. červenec 2024

Letos, 19. dubna, zemřel v 82 letech filozof a kognitivní vědec Daniel Dennett. Kromě svého akademického zaměření byl také známý svým ateismem. Spolu s biologem Richardem Dawkinsem, Christopherem Hitchensem a Samuelem Harrisem tvořil neformální vůdčí skupinu tzv. nového ateismu. Jeho myšlenky přišel do pořadu Hergot! přiblížit filozof Tomáš Hříbek.

Myšlenky Daniela Dennetta přišel do pořadu Hergot! přiblížit filozof Tomáš Hříbek

Náboženství se filozof Daniel Dennett věnoval přímo v knize Breaking the Spell. Jeho přístup je vědecký a naturalistický. „Můžeme náboženství podrobit vědeckému zkoumání, stejně jako nezlomíme jeho kouzlo. Stejně bude pro lidi přitažlivé a budou si užívat rituály,“ lze podle Hříbka shrnout Dennetovu pozici a přidává analogii: „Lidi mají pořád zájem o sex, i když jsme pronikli jeho tajemství.“

„Tady podle mě selhává, protože náboženství má kognitivní rozměr, kdy lidé věří, že věci se mají tak, jak říká náboženství. A když zjistíme, že náboženství je nějaký mem, virus, který se nám zažral do mozku, tak už nebude tak atraktivní,“ polemizuje s Dennettovým názorem Hříbek a upřesňuje, že Dennett zkoumá především víru ve víru, jestli je pro nás užitečné věřit. V tom je v celé knize otevřený.

Zajímají vás další Dennettovy myšlenky? Jak definoval náboženství? Co mu bylo ač ateistovi z křesťanské tradice blízké? V čem se lišil od svých u nás známějších kolegů? Jaká by mohla podle něj být budoucnost náboženství? Pusťte si záznam rozhovoru s filozofem Tomášem Hříbkem!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.