Tma, ticho, samota a pocity cizí přítomnosti. Výzkumnice Jana Nenadalová udělala neobvyklý experiment

5. srpen 2024

Byli jste někdy sami a najednou jste měli pocit, že tak úplně sami nejste? Přesto, když jste se rozhlédli, nikoho jste neviděli? Jana Nenadalová z laboratoře pro experimentální výzkum náboženství LEVYNA se právě na tyto tzv. pocity přítomnosti zaměřila a podrobila je vědeckému zkoumání. O svém experimentu a jeho výsledcích přišla povyprávět do pořadu Hergot!.

Pocity přítomnosti, které můžou být pozitivní i negativní, mají mnoho různých podob. V odlišných kulturních kontextech třeba duchů. „V naší kultuře se tyto pocity mohou objevovat u horolezců nebo maratónských běžců. Najednou mohou mít pocit, že nejsou sami. Nebo také při truchlení, kdy pozůstalí mají pocit, že zesnulí jsou pořád u nich doma,“ popisuje pestrost těchto pocitů Jana Nenadalová.

„Já jsem se zaměřila na nepříjemné pocity přítomnosti, které jsem zachytila při svých předchozích experimentech, aniž bych se snažila je cíleně navodit,“ přibližuje zrod a konkrétnější předmět svého nového experimentu výzkumnice z laboratoře LEVYNA a dodává: „Účastníky jsem měla půl hodiny ve tmě, v tichu a o samotě.“ Jedním z cílů bylo zjistit, zda takové prostředí pocity přítomnosti vyvolává.

Chcete se dozvědět, jaké byly další cíle tohoto experimentu? Co je to imaginativní sugestibilita a tendence k dennímu snění a jak s pocity přítomnosti tyto vlastnosti souvisejí? A konečně – jaké tento experiment přinesl výsledky? Pusťte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související