Víra funguje jen jako dialog! O radikální teologii s religionistou Janem Motalem

26. srpen 2024

Knižní léto v Hergot!u jde do finále s novinkou, která pro změnu leží mimo rámec beletrie. Nový počin docenta Jana Motala Radikální teologie představuje proud myšlení představený světu takovými texty, jako byla v 60. letech kniha Evangelium křesťanského ateizmu Thomase J. J. Altizera.

„Radikál pro mě není někdo vychýlený, ale člověk, který poznal sebe a ví kde stojí a z jaké pozice mluví,“ vysvětluje Jan Motal svůj výklad pojmu v závislosti na jeho latinském základu „radix,“ tedy kořen. Kniha členěná do kapitol s tématy jako „rezistence,“ „pokoj,“ „povstání“ nebo „anarchie“, uvádí jak jména v českém prostředí již známá, jako Dorothee Sölle nebo François Laruelle, stejně jako osobnosti, které se zatím českých překladů svého díla nedočkaly (Harvey Cox, Delores S. Williams nebo Theodore W. Jennings). Většinu z nich spojuje také to, jak doplňuje Motal, že „by se nebránili, kdybychom je zařadili mezi politicky levicově orientované.“

V teologii tedy tento směr myšlení znamená snahu propracovat se ke skutečným kořenům křesťanství a z nich čerpat aktuální inspiraci pro současnou dobu. „Ta kniha je teologická ve smyslu, že se snaží postihnout, co běží hlavou současnému křesťanovi,“ vysvětluje dále autor, který zdůrazňuje, že je především religionista a sám se za teologa nepovažuje.

Důležitým rámcem celé věci je dialog, který Motal vnímá jako setkání s něčím odlišným, čemu se můžeme přiblížit. „Jestli mají všichni autoři a autorky v knize něco, co je spojuje, pak je to téma společenství, ve kterém se lidé neustále učí spolu žít,” dodává.

Může člověk vést dialog s Bohem? A jak to vypadá? Čím byla práce na knize Radikální teologie pro Jana Motala transformativním zážitkem? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Petr Wágner , Fatima Rahimi , Dominik Čejka
Spustit audio

Související