V minulosti jsem měl problémy s pletí a rovnátka, sebepoznání je osvobozující, říká tanečník Mensa

8. září 2024

Hostem Pochlap se byl umělec, ilustrátor a tanečník Kristián Mensa, který v současné době tančí v inscenaci Krajina těla v Národním divadle. Moderátor Václav Rouček si s ním povídal o tom, co mu dává tanec, jak se daří skloubit freestyle s prací v Národním divadle a proč ho prázdnota děsí.

„Propojení s tělem nacházím v tanci, nejvíc mi dává smysl vyjádřit příběh skrz tělo. Nejlepší performance je pro mě ta, během které tělo plně vnímám, když intuitivně poslouchám jeho signály a užívám si čirou přítomnost,“ říká v úvodu tanečník Kristián Mensa.

„Z tance se pro mě teď stala práce. Byl to přirozený proces, dlouho předtím to byl jenom koníček. Pořád potkávám lidí, kteří jsou v něčem dál než já, vím, že potřebuju víc znalostí a skillu, ale jde teď mi jde o to dělat tu práci dobře. Pořád si ale vážím toho, že pocházím z pouličního freestylovýho prostředí,“ svěřuje se Kristián, který tancuje v Národním divadle.

„Prázdnota mě děsí, mám tendencí ji zaplnit. Na nic nečekám, když mám volno, vytvořím si hned nějaký projekt. Každý den mám něco, co musím splnit. Nemám rád, když za věcma není tečka, když nedotancuju představení, potřebuju to filmový ukončení,“ pokračuje v Pochlap se.

„V minulosti jsem si přál vypadat trochu jinak, měl jsem problémy s pletí, řešil rovnátka, dokázal jsem se tím hodně shodit, ale postupně jsem se začal objevovat a to mi hrozně pomohlo. Sebepoznání je osvobozující pocit, člověk si uvědomí, že věci běží v cyklech, že plynou, vždy mi to osvěží pohled na svět,“ uzavírá.

Na co je na sebe hrdý? Kdy se naposledy rozčílil? Kdy naposledy brečel? Co ho dojímá? A z čeho má strach? Poslechněte si rozhovor v Pochlap se s Kristiánem Mensou.

Spustit audio

Související