Zůstane po nás víc dobra, nebo zla? Ptá se autor knihy Páchat dobro, novinář Jiří Pasz

2. září 2024

Kniha Páchat dobro od novináře, fotografa, dokumentaristy, cestovatele a humanitárního pracovníka Jiřího Pasze se nečte lehce. Na jejích stránkách jsou popsané příběhy lidí z různých zemí, ve kterých Jiří dokumentoval humanitární a rozvojové projekty, dopady přírodních katastrof, válek a útlaku. 

„Chtěl jsem poznat svět takový, jaký je, na dřeň. Myslím si, že aby člověk poznal dobro, musí poznat i zlo. Já jsem tu knížku napsal, protože i v těch nejhorších situacích, na těch nejhorších místech, po těch nejhorších traumatech, se v lidech probouzí to největší dobro, největší naděje,“ říká Jiří.

„Nejvíc mě zajímá otázka, jestli, když se tady zjevíme a žijeme život, tak zda po nás zůstane víc dobra nebo zla,“ dodává autor knihy.

Chcete se dozvědět, co bylo iniciačním zážitkem, který Jiřího nasměroval k jeho současné práci? Co do knihy napsal například o Ugandě nebo Haiti? Jakou roli hraje v příbězích, které zaznamenal, náboženství? Jaká je autorova osobní spiritualita? Pusťte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.