Jak dělat umění, naučí ve Scholastice

6. leden 2012

Nová škola umění, kde bude učit česká špička oboru, nevzniká často. Projekt českých konceptuálních umělců Ondřeje Brodyho a Evžena Šimera byl proto tématem pátečního Universa Radia Wave. Umělecká platforma, jak ji autoři sami nazývají, přijímá první studenty koncem ledna.

Umění je obor, kterému se v Universu nevěnujeme příliš často. Tentokrát jsme se na něj ale podívali ze všech stran – od současného stavu české scény přes její čelné představitele až k důvodům, pro které se kluci rozhodli „výukovou platformu“ založit.

Scholastika bude zatím fungovat jako soubor uměleckých kurzů, které mají autoři tendenci časem povýšit a akreditovat na vysokou školu nebo dokonce univerzitu. Více informací si poslechněte v rozhovoru se zakladateli projektu Ondřejem Brodym a Evženem Šimerou.

Ondřej Brody
Ondřej Brody se vyjadřuje především prostřednictvím videa, performance a fotografie. Jeho práce má konceptuální základ, který je ale často ukryt pod svrchní vrstvou obsesivních či společensky nežádoucích obrazů. Brody studoval na univerzitě v Havaně a vzdělání završil na Akademii výtvarných umění v Praze, absolvoval postgraduální program HISK v Antverpách a Ghentu a DeAteliers v Amsterodamu, v současné době studuje doktorský program na VŠUP. Vystavoval v galeriích v České republice i zahraničí, většinou ve dvojici s Kristoferem Paetau. Je provozovatelem informačního serveru e-artnow.org. Byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Evžen Šimera
Evžen Šimera se vztahuje ke konceptuálnímu myšlení především prostřednictvím malířských prostředků. Změnou jednotlivých parametrů malířského procesu nasvětluje proces vzniku uměleckého díla z nových, nečekaných stran, zřetelně pak vyvstávají vztahy řádu a náhody nebo povrchu a hloubky. Důležitou referencí jeho práce je americký abstraktní expresionismus. Šimera vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, v současné době studuje doktorský program na VŠUP. Vystavoval na významných přehlídkách především v rámci České republiky. Byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého a je laureátem Ceny kritiky za mladou malbu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.