Jak pilulky mění tělo a psychiku a jaká antikoncepce je feministická?

24. září 2020

„Některé studie tvrdí, že hormonální antikoncepce sexualitu žen nemění. Zároveň je ale řada žen, které tvrdí, že pociťují výrazné změny,“ říká sexuoložka a psychoterapeutka Petra Vrzáčková. V druhé debatě série Pod kontrolou rozebíráme zdravotní a psychické, ale také společenské souvislosti různých metod ochrany před početím. „Až do konce 80. a začátku 90. let se většina lidí v Československu spoléhala na přerušovanou soulož,“ popisuje socioložka Kateřina Lišková.

„Ženy citlivé na změny sexuálních hormonů mohou jinak vnímat samy sebe, může se měnit jejich sexuální touha, výběr partnerů i prožívání sexu,“ popisuje sexuoložka Petra Vrzáčková. Popisuje, jaký vliv mají různé antikoncepční metody na naše těla, psychiku a vztahy: „Hormonální antikoncepce mění naše pachové spektrum. To znamená, že chlap, který mi dřív voněl, už mi s pilulkou nevoní a naopak.“

Historický a společenský kontext přidává v diskuzi Pod kontrolou socioložka Kateřina Lišková. „Hormonální antikoncepce u nás přišla relativně pozdě a byla málo dostupná. Během socialismu a ještě během 90. let se gynekologové u nás zdráhali antikoncepci předepisovat mladým ženám, které ještě nerodily,“ říká.  

Čtěte také

Ženy u nás měly za socialismu k dispozici jiné prostředky než ty na Západě. „Obrovskou změnu přinesl vynález nitroděložního tělíska DANA. To bylo v 70. a hlavně v 80. letech tou nejvyužívanější, takzvanou moderní antikoncepcí, která u nás předčila i pilulku. Nepředstavujte si ale, že by ji používala většina sexuálně aktivních žen. Až do konce 80. a začátku 90. let se většina lidí v Československu spoléhala na přerušovanou soulož, případně metodu plodných a neplodných dnů,“ vysvětluje Kateřina Lišková.

Sexuoložka Petra Vrzáčková a socioložka Kateřina Lišková také okomentovaly konkrétní příběhy z prvních dvou dokumentů série Pod kontrolou. Poslechněte si, jak reagují na to, jak se s přechodem z pilulky na tělísko vyrovnává Terezie s Milanem. Jak běžné podle Petry Vrzáčkové je, že pilulka v kombinaci s antidepresivy a alkoholem selže, jak se to stalo Karolíně? Jak běžný je odpor vůči kondomům, který popisuje Petr? A kdo by měl být podle Kateřiny Liškové zodpovědný za ochranu před početím?

Jak antikoncepce mění naše těla, vztahy a sex? Jaké možnosti měli a využívali naši rodiče a v čem je dnešní ochrana před početím jiná? Jaká antikoncepce je feministická? A jak u nás kontrola početí souvisí se sexuálním osvobozením žen? Pusťte si druhou debatu ze série o antikoncepci, sexu a vztazích Pod kontrolou.

Diskuze je součástí série Pod kontrolou, která ve třech dokumentech a třech debatách otevírá téma antikoncepce, sexu a vztahů. Série běží na Radiu Wave od 17. září do 1. října s týdenní periodicitou. Nový dokument a navazující debatu přinášíme každý čtvrtek. Vše na jednom místě najdete na www.wave.cz/podkontrolou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.