Antikoncepce jako etická a environmentální otázka. Metoda plodných dnů zajímá ekology i katolíky

1. říjen 2020

V posledním díle série o antikoncepci, sexu a vztazích rozebíráme metodu sledování plodných a neplodných dnů. Tu používají z etických důvodů třeba věřící katolíci, ale také lidé, kteří mají z různých důvodů blízko k přírodě. Rozebíráme také to, proč je konvenční antikoncepce problematická pro věřící katolíky. A přinášíme environmentální pohled na užívání konvenční hormonální antikoncepce. 

Skutečně je nejběžněji užívaná hormonální antikoncepce takový problém pro české vody a ryby v nich, tak jak před několika lety naznačoval studentský dokument Hormonální akvárium? O tom, jak to v našich tocích vypadá s hladinami hormonů a s dalšími rybám škodlivými látkami z léčiv nebo nejčastěji užívaných drog, jsem mluvila s docentem Romanem Grabicem z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Možná vás překvapí, že větší problémy než hormony z pilulek u nás působí zbytky antidepresiv a psychotropních drog. „Psychotropní látky a antidepresiva se v rybách kumulují a v Česku jsou jejich účinkům vystavené plošně. Ryba na antidepresivech se chová jinak, je to trochu podobné jako u lidí, je jaksi bezstarostnější. Ztrácí například ostražitost a může se snadněji stát kořistí predátorů nebo se dostat do pro ni nebezpečných míst,“ popisuje Roman Grabic.

S doktorkou Ludmilou Lázničkovou z brněnského centra CENAP mluvím o tom, jak se plodné a neplodné dny určují s pomocí symptotermální metody, kterou v dokumentu Pod kontrolou neúspěšně zkouší mladá porodní asistentka Zuzana. Dá se každodenní měření teploty skloubit s běžným životním stylem? A kdy, co a jak se při ní má měřit a sledovat? Může se do STM zapojit i partner?

„Řada žen se na nás obrací nejen kvůli kontrole početí, ale také proto, že mají různé gynekologické problémy. STM pomůže nejen k rozšifrování cyklu, ale působí také diagnosticky a terapeuticky,“ vysvětluje v diskuzi Pod kontrolou doktorka Lázničková.

O tom, proč je bariérová nebo chemická ochrana problematická pro katolíky, jsem debatovala s duchovním Janem Hanákem. Poslechněte si, jak se vyvíjí pohled církve na kontrolu početí a jaký hřích pro věřící užívání konvenčních antikoncepčních metod je.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.