Pod kontrolou 1: Tělísko mě nejdřív bolelo, teď už ho cítí jen partner

17. září 2020

„Jakou beru antikoncepci, je moje věc. S partnerem jsem neřešila to, co budu používat, ale to, na co se má připravit, že se bude dít,“ říká Terezie. Přestože už je rok šťastně vdaná a svému manželovi důvěřuje, otázku antikoncepce drží pevně ve svých rukou. Poslechněte si první díl podcastové série Pod kontrolou o antikoncepci a vztazích. Jak přechod z hormonálních pilulek na nehormonální tělísko zasahuje do vztahu mladého manželského páru?

Terezie brala od patnácti let hormonální antikoncepci. A teď, ve třiceti, se s ní rozhodla skončit. Za pár let by ráda měla dítě, ale teď nenechává nic náhodě. Z pilulek přešla rovnou na nehormonální tělísko. Říká, že zavádění hodně bolelo, ale po pár dnech to přešlo. „Teď už ho cítí možná tak partner, když se při sexu dostane opravdu hluboko,“ směje se Terezie.

O pár dnů později mi Milan potvrzuje, že to tak je. A že mu to není úplně příjemné. Poslechněte si, jak se pár s novou antikoncepcí vyrovnává a jak změna ovlivňuje jejich vztah.

Série Pod kontrolou otevírá v příbězích sedmi mladých lidí téma ochrany proti početí a toho, jak antikoncepce ovlivňuje naše těla, sex a vztahy. Poslouchejte na webu wave.cz/podkontrolou, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

„Když jsme se v šestnácti, v sedmnácti bavili v hokejové šatně o sexu, většina kluků říkala, že kondom nemůže používat, protože jim to vadí. Třeba osmdesát procent jich bylo proti sexu s ochranou. Ale já jsem z domova od mámy věděl, že je důležitý se chránit. Takže já jsem byl vždycky s ochranou,“ říká Milan. V dlouhodobém vztahu s Terezií je to ale jinak. Poslechněte si, jak.

V prvním díle série Pod kontrolou sledujeme, jak do vztahu zasahují změny, které přináší přechod z pilulek na tělísko. Jak spolu Terezie s Milanem o antikoncepci komunikují? Jak Milan přijal to, že mu Terezie změnu oznámila jako hotovou věc? Jak se mezi sebou o antikoncepci baví kluci nebo tatínci a synové? A byl by Milan ochotný převzít kontrolu početí do svých rukou?

Poslechněte si, jak kontrola početí hýbe Tereziiným životem a jak změnu antikoncepce cítí a prožívá její partner Milan.

Každý dokument ze série Pod kontrolou doprovází diskuse s odborníky. Poslechněte si, jaká jsou pozitiva a negativa nitroděložních tělísek a jak daleko je vývoj nových antikoncepčních metod pro muže. Gynekoložka Radka Gregorová, urolog Jan Novák i Dagmar Krišová z Konsentu se shodli, že ochrana početí by měla být věcí obou. Jak vysvětlují disproporci v množství metod, které jsou dostupné pro ženy a pro muže? Proč řeší ženy antikoncepci už v patnácti a muži až v padesáti? A jak se o bezpečném sexu mluví na českých základkách a středních školách? Poslechněte si diskusi Pod Kontrolou!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.