Pod kontrolou 3: Říkali nám, ať s tím počkáme po svatbě. Jak to teď ale máme dělat?

1. říjen 2020

„Když jsem sex před svatbou s někým řešila, třeba u zpovědi, tak mi kněz říkal: za chvíli se vdáváš, tak už to neřeš, pak už to bude v pořádku,“ popisuje pokusy o řešení sexu a antikoncepce mladá katolička Zuzana. „Teď už jsem teda vdaná, ale pořád mi nikdo neřekl, jak to mám vlastně dělat?!“ O tom, jak mladý katolický pár řeší plánování rodičovství, je třetí dokument ze série Pod kontrolou.

Vedle sexuální abstinence je pro katolíky jedinou oficiálně schválenou antikoncepcí sledování plodných a neplodných dnů ženy. To se dá s poměrně vysokou přesností určovat pomocí symptotermální metody, zkráceně STM. Přesné výsledky ale můžete očekávat jen tehdy, pokud metodu správně používáte. A jak se ukazuje v příběhu Zuzany a Pavla, není to úplně jednoduché.

Čtěte také

„Asi jsem trochu chaotik. Nedovedu každé ráno myslet na to, že si musím změřit teplotu, bez ohledu na to, jestli jsem zrovna doma, na návštěvě nebo na dovolené,“ vysvětluje Zuzana. Právě začíná první zaměstnání ve svém životě. Zvyká si na střídání denních a nočních směn a psychicky i fyzicky náročnou práci porodní asistentky.

S měřením zkusila začít v klidu, během volného víkendu, ale poměrně rychle to vzdala. „Zrovna jsme byli na návštěvě u manželovy rodiny. A v momentě, když jsem si to podruhé v životě snažila změřit, mi na dveře klepal dvanáctiletý synovec. V tu chvíli jsem si řekla, že tohle pro mě asi úplně fungovat nebude,“ popisuje Zuzana. Poslechněte si, jak mladý katolický pár o antikoncepci přemýšlí a jaké metody k plánování rodičovství používá.

O zdravotních, etických i ekologických souvislostech antikoncepce mluvíme v navazující diskuzi s doktorkou Ludmilou Lázničkovou, duchovním Janem Hanákem a s docentem Romanem Grabicem z Fakulty rybářství a ochrany vod na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Poslechněte si příběh mladého katolického páru, který chce z existenčních a finančních důvodů plánovat početí druhého dítěte. Jaká antikoncepce je pro ně přijatelná?

V minulých dílech série Pod kontrolou jsme mluvili o chemických a bariérových metodách ochrany. Ve třetím a posledním dokumentu se dostáváme k metodě, která spočívá ve sledování plodných a neplodných dnů ženy. Série Pod kontrolou otevírá v příbězích sedmi mladých lidí téma ochrany proti početí. Sleduje, jak antikoncepce ovlivňuje naše těla, sex a vztahy. Poslouchejte na webu wave.cz/podkontrolou, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.