Jak se studuje doktorát? S doktorandkou Hanou Řičicovou o přijímačkách, disertační práci i stipendiích

23. březen 2023

Jak vypadá doktorské studium a jaké problémy akademičky a akademiky trápí? Hana Řičicová je moderátorkou nového podcastu Radia Wave Vlna a také doktorandkou na Univerzitě Karlově. Ve Studovně jsme probraly přijímačky a studování, ale také její nedávný příspěvek, ve kterém se problémům akademického prostředí věnovala.

„Připadalo mi, že jsem začala docela brzo pracovat, popisuje Hana jeden z důvodů, proč se rozhodla jít po několikaleté pauze dál studovat. Jak vypadaly přijímačky? „Nejsou to úplně klasické přijímačky, jako se třeba dělají na bakaláře nebo magistra. Spočívá to v tom, že třeba po dostudování magistra napíšete nějaký doktorandský projekt, říká o práci, která by měla podrobně popsat výzkumný problém.

„Navrhnete, jak byste ten výzkum chtěli dělat. Pokud si ta škola řekne, že to zní zajímavě, tak si vás pozvou k ústnímu pohovoru. Obvykle je to rozprava nad tím doktorským projektem, přibližuje Hana, která se v současnosti hlouběji zabývá novinářskou profesí.

Čtěte také

„Není to tak, že byste měli blok přednášek skoro každý den v týdnu a museli sedět v lavici. Je to spíš příprava na další roky toho doktorského studia, případně na život výzkumných a akademických pracovníků a pracovnic, popisuje studium, jehož součástí jsou i výjezdy na zahraniční konference, publikování odborných článků, učení, načítání zdrojů a psaní disertační práce.

Každý studující si vybere svého školitele nebo školitelku, který ho studiem provází. „Je to někdo, kdo tě také nějakým způsobem inspiruje, protože je to obvykle odborník nebo odbornice, kteří jsou ti svým zaměřením blízko, doplňuje novinářka a autorka nového podcastu Radia Wave Vlna.

Doktorandi dostávají stipendium, přesto ale musí často pracovat i na plný úvazek. Ve svém nedávném příspěvku Hana vysvětluje problematiku platů akademiků a akademiček, které na některých fakultách nedosahují ani minimální nebo průměrné mzdy.

„Stipendium pro mě bohužel v tuto chvíli nemůže být motivací, říká Hana. „Moje téma a nějaká jeho společenská relevance mě motivuje daleko víc, přiznává a dodává, že se díky studiu dá potkat mnoho zajímavých lidí třeba i na mezinárodní úrovni.

Poslechněte si celý díl o studiu doktorátu a problémech akademiček a akademiků.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.