Jak se z projektu založeného partou pankáčů stane důležité kulturní a sociální centrum? Klub Futra v Orlové slaví 25 let

14. říjen 2022

Nejdřív to byl rozbitý dům na náměstí, teď je to epicentrum nezávislé kultury na Ostravsku. Klub Futra v Orlové už 25 let úspěšně poskytuje prostor koncertům, přednáškám, zkušebnám, ale i nízkoprahovým službám. Jak se daří propojovat sociální práci s podzemní hudební scénou? O tom jsme se bavili s Kubou Lasotou a Blankou Kissovou z kolektivu Futry.

Blanka i Kuba ve Futře působí už přes 15 let. Ani jeden z nich si ale nepamatuje úplné začátky klubu, kdy si parta mladých lidí pronajala ošuntělý dům v Orlové, aby vdechla život jemu i samotnému městu. Oba naše hosty do Futry přitáhla punková scéna, která vždy byla s klubem pevně spojená. Postupně se zapojili do pořádání různých akcí i do sociálních služeb, které Futra poskytuje a které jsou hlavní náplní její činnosti. Jak se Blanka s Kubou shodují, i díky tomu jakou podporu Futra poskytuje mladým lidem v Orlové, se nikdy nesetkali z oficiálních míst s předsudky vůči subkulturnímu zaměření svého kulturního programu.  Podpory se jim dostalo i v dobách, kdy byli terčem neonacistických útoků.

Význam Futry nejen pro Orlovou dobře ilustruje i to, že když měl jít k zemi starý prostor, město kolektivu poskytlo nové větší místo, které funguje dodnes. Ačkoliv se stejně jako prostory obměnil i kolektiv, který klub provozuje, někteří z původních zakladatelů v něm fungují dodnes. Kuba a Blanka k tomu zmiňují, že příliv nových lidí, kteří mají chuť zapojit se do kolektivu, chodil ve vlnách. S nástupem sociálních sítí i změnami ve fungování hudební scény se ale i tohle mění. Dveře jsou podle nich otevřené všem. „Pokud chcete hrát a nemáte na co, nebojte se přijít,“ směje se Blanka.

Na oslavu svých 25. narozenin Futra chystá velkou akci, která proběhne 15. října. V klubu budou dvě stage, kde zahrají především kapely nějak spojené s prostorem. Kromě toho se ale můžete těšit i na přednášky a další program.

Jak funguje kolektiv Futry? S jakými peripetiemi se musel potýkat? A mají mladí lidé zájem se do něj zapojit? Pusťte si celý díl Špíny.

Spustit audio