Jak vypadá studium jazyků na FF UK? Neustále přebíháš mezi dvěma budovami, říká studentka

2. listopad 2023

Jak vypadá studium anglistiky a amerikanistiky nebo francouzštiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy? „Jazyky jsou a budou pořád potřeba,“ říká studentka Rozálie Andělová, se kterou jsme probrali třeba to, jak se učí simultánní tlumočnictví a jestli ve škole používají tištěné nebo online slovníky.

„Na fildě panuje taková atmosféra, že si můžete vybrat jakékoliv dva obory, které vás zajímají a nějak se to zkombinuje,” říká Rozálie, která si na bakaláři vybrala anglistiku, amerikanistiku a k tomu francouzštinu pro mezikulturní komunikaci. „Co už neslyšíte je, že si to budete muset zkombinovat sami,“ dodává. „S tím souvisí časová náročnost, protože pro mě studium dvou oborů spočívalo v tom, že jsem přebíhala mezi dvěma budovami několikrát denně,“ vypráví.

Čtěte také

„Moje největší vášeň byla odjakživa čtení, takže tyhle dva obory jsem si alibisticky vzala s tím, že tam budu hodně číst, a to se mi teda splnilo,“ popisuje studentka nyní už magisterského oboru anglofonní literatury a kultury. „Otevřelo mi to obzory,“ dodává s tím, že nejenže hodně četli, ale také psali, například eseje. „Většinu hodin trávíš v semináři,“ říká o výuce ve skupině maximálně dvaceti studentů. „Ten přístup je hodně individuální,“ vyzdvihuje Rozálie Andělová.

Co se učí budoucí překladatelé? Jak se připravit na přijímačky? Poslechněte si Studovnu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.