Jak zabavit hlavu? Upečte chleba, objevte klíčení, kvašení a využijete každou slupku

27. březen 2020
Ve vlastní šťávě

Jste už několik týdnů zavření doma, lednici máte skoro prázdnou a bokem spoustu zbytků? A máte strach, že v současné situaci může ještě přituhovat? Připravili jsme pro vás tři recepty, bez kterých se neobejdete. Zaměstnáte u nich ruce i hlavu, zabavíte se a ještě si vyrobíte něco zdravého a chutného na zub.

Chléb

Zásadní je samozřejmě chleba. Můj oblíbenec, který dodá pocit nadpřirozených schopností i těm, co nikdy nepekli.

Potřebovat na něj budete 3 hrnky mouky, z toho jeden může být žitná, 1 a půl hrnku vody, 1,15 lžičky soli a ¼ lžičky sušeného nebo drobek čerstvého droždí. Všechno hezky promícháte v jednu spojenou hroudu, přikryjete, necháte přes noc nakynout a voila! Směs zdvoj- až ztrojnásobí objem a volá o pomoc. Vy přispěcháte, přesunete směs do vymazané formy nebo – pokud chcete luxusní bochník – na pomoučenou či naolejovanou plochu.

Pečení chleba s Maškrtnicí ve studiu Radia Wave

Těsto umravníte v bochánek, oválíte ho v mouce, přesunete do škrobem vymazané a moukou vysypané utěrky a necháte kynout. Po hodině začněte hledat hrnec nebo zapékačku s víkem, která může do trouby. Nechte troubu i s nádobou nahřát na plný výkon, chleba do ní vyklopte, zavřete víko a pečte. Po 20 minutách sejměte víko a dopečte ještě 20 minut bez poklice. Pokud vaše samotka disponuje jen elektrickou pečicí mísou, kde topí víko, nechte víko tam, kde je.

Kdyby docházelo droždí, nechte si půl hrnku těsta a to použijte jako základ na příště.
Podrobnější návod je tu.

Pickles

Druhý recept je kvašená zelenina. Není to tak, že by zelí a další společníci kvašením získali 3x tolik vitamínů, ale uchovají si to, co mají, a navíc vychováte přátelskou mikrobiotu, která pohladí vaše trávení – o tomhle jsme mluvily nedávno ve Šťávě s Karolínou Fourovou, která má na webu obšírnější návod. Další spoustu kvašených nápadů pak najdete u Zkvašeno.

Čtěte také

Potřebovat budete:

1 kg zeleniny (mrkev, květák, červené zelí, ředkvičky)
česnek, chilli, bylinky – množství a druh je na vás
1 l vody
20 až 30 g soli. Množství soli závisí na množství zeleniny, na kilo hmoty potřebujete 20–25 g soli. 

Zeleninu důkladně omyjte a očistěte, poté nakrájejte. Zelí na proužky, mrkve i ředkve na kolečka, květák na malé růžičky. Přidejte ingredience, kterými chcete zeleninu dochutit. Můžete do každé sklenice dát i dva nakřáplé stroužky česneku, chilli nebo nějaké byliny či koření.

Směs zeleniny napěchujte do důkladně vymytých sklenic a zalijte solným roztokem tak, aby byla zelenina celá ponořená. Pokud se snaží vyplavat, můžete ji zatížit igelitovým pytlíkem naplněným vodou nebo další menší sklenicí.

Kvašená zelenina (pickles)

Přikryjte a nechte kvasit při pokojové teplotě asi týden. Pozor, dost možná to začne bublat, takže raději sklenice umístěte na plech. Potom, co už dobublají, sklenice uložte do lednice a postupně z nich ujídejte.

Klíčky

Jako třetí návod jsem vám chtěla doporučit klíčení, ale věřím, že jste šikovní a pamatujete si smradlavou řeřichu na mokré vatě.

Věřte, že to funguje pořád stejně, jen u luštěnin (mungo, neloupaná červená čočka) je lepší je spíš na den namočit, pak promýt v cedníku – a v něm promývat každý den –, nechat okapat a čekat, až vyklíčí na žádanou délku, což může být za tři dny až týden.

Na co je dobré pamatovat? Klíčky mají omezenou trvanlivost, je lepší je nechávat klíčit postupně po dvou třech lžících než namočit celé balení semínek najednou.

Pokud si nechcete blokovat jediný cedník v domácnosti, stačí uříznutá PET lahev, do které vespod uděláte dírky, aby mohla protéct voda. Klíčky jsou dobré, sladké a na chlebu jim to dost sluší. Dobrou chuť!

Poslechněte si speciální vydání rubriky Ve vlastní šťávě, kde vám poradíme, jak spotřebovat každou slupku! U pečení nebo kvašení se zabavíte a vyrobíte si něco zdravého i chutného.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka