Jak zní srdce galaxie? Kanadská hudebnice Jessica Moss vydává novou desku

14. září 2022

Některé návraty už bychom ani nečekali. Když před deseti lety koncertovali v Praze Ides of Gemini, byly na vrcholu labely jako Denovali Records a mezi fanoušky tvrdé hudby gradoval zájem o její alternativní podoby. Jednou z určujících kapel byli Black Math Horseman, v nichž, stejně jako Ides of Gemini, zpívala kalifornská hudebnice Sera Timms. Black Math Horseman se teď znenadání vrátili, na konci října jim vyjde nové album u Profound Lore.

Soudě podle prvních ukázek, rozhodně nepůjde o unavený návrat hudebníků, kteří už vše řekli. Vše rozhodně neřekla ani Jessica Moss, i když i ona se na hudební scéně pohybuje už více než dvě dekády. Dlouhé roky působila například v Thee Silver Mount Zion, kteří byli velmi úzce spjati s labelem Constellation Records, a bylo tak logickým vyústěním, že i sólová tvorba Jessicy Moss začala vycházet právě na tomto legendární kanadském vydavatelství.

Label Constellation Records má ostatně na svědomí i desky Godspeed You! Black Emperor, s nimiž je provázána i úplně nová deska nazvaná Galaxy Heart. Na té hostuje Thiery právě z GY!BE. Samotná nahrávka tematicky navazuje na loňskou desku Phosphenes, která vyšla v listopadu a obě pak spojuje téma izolace, odcizení a hledání naděje. Hlavním nástrojem zůstává violoncello, expresivní atmosféra skladeb je tentokrát podtržena i bicími a perkusemi, které nahrál australský hudebník Jim White (Xylouris/White, Dirty Three).

Kytary ve tvorbě elektronických producentů? Není problém! A co čekat od dalších návratů – The Mars Volta, nebo mistrů krkolomných radostí z Horse Lords? Poslechněte si Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.